Чудомир вече ще разказва и в учебниците по български език

Четири разказа на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, влизат в учебниците за 8 и 9 клас в часовете по български език и литература от новата учебна година, съобщи директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова по време на пресконференция по повод предстоящите 25-и Чудомирови празници в Казанлък. Учебната програма за 8-и клас по български език ще включва изучаването на разказите „Не е куче като куче“ и „Есен“, а се очаква в 9-и клас учениците да изучават разказите „Аламинут“ и „Конституцията“. В момента, по думите на Матова, в часовете по изобразително изкуство в 7-и клас учениците учат елементите на карикатурата и пропорциите по рисунки на Чудомир. В следващите класове – 8 и 9, те ще продължат да изучават уникалния български творец, като този път ще се задълбочат върху таланта му на писател.

Според директора на културния институт, стопанисващ къщата музей на Димитър Чорбаджийски в Казанлък, в авторския колектив на „Просвета плюс“ е д-р Бисер Дамянов, който има сериозен принос за включване на творчеството на Чудомир в учебниците на това издателство. Другото издателство на учебници, което също включва в учебния материал разкази на Димитър Чорбаджийски, е „Анубис“. Д-р Бисер Дамянов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще открие на 25 март - Благовещение, изложбата от Чудомирови акварели „Кръговратът на живота“.

33 са културните събития, които са включени тази година в юбилейните 25-и Чудомирови празници в Казанлък. Сред тях има много концерти, театрални постановки, срещи, представяне на книги, изложби, конкурси. Програмата е богата и наситена, заглавията и гостите са подбрани с много вещина и вдигат високо нивото на празниците, посветени на културата и изкуството у нас и носещи името на една от неговите самобитни емблеми – Димитър Чорбаджийски-Чудомир.