Бивш полицай Номер 1 на Казанлък с награда в деня на празника

Бившият началник на Районно управление „Полиция” – Казанлък, Стойно Стойнов бе отличен с грамота за участие в изграждането на българската демокрация и националната сигурност по повод 8 ноември – професионалния празник на българските полицаи. Грамотата му бе връчена от Йордан Маринов от името на Инициативен комитет за отбелязване 25 години от демократичните промени в община Казанлък и Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков”. Бившият полицай Номер 1 в Казанлък - главен инспектор Стойно Стойнов, получи и документалния сборник „Държавна сигурност срещу граждански организации 1988-1990 г.”

На церемонията по връчването на наградата присъстваха бивши негови колеги от полицейското управление в Казанлък, също вече излезли от системата на МВР. Това са Николай Гоцков, бивш началник на РПУ – Казанлък, който бе отличен с грамота от същия Инициативен комитет по случай 5 юли – професионалния празник на служителите на МВР, Петър Петров, бивш служител в Икономическа полиция – Казанлък, Николай Спиров, бивш заместник-началник на РПУ –Казанлък и началник на Криминалния сектор, Петко Колев, заместник-началник на Икономическа полиция в Казанлък. Събитието бе почетено още от кмета на община Павел баня Станимир Радевски и от човека, преживял лагерите по време на социализма, когато е бил едва на 17 години, Христо Мичев.

Вече 20 личности от Казанлък са носители на грамоти и награди, връчени им от Инициативния комитет за отбелязване 25 години от демократичните промени в общината и Общобългарски комитет „Генерал Иван Вълков” за техния принос в утвърждаване на демократичните принципи у нас в периода след 10 ноември 1989 година.

Българските полицаи празнуват на 8 ноември – денят на Свети Архангел Михаил. Честването на тази дата е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник - о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-. патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.

Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-и ноември да се отбелязва като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. На 5 юли 1879 г. с Указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на вътрешните работи.