От 15 ноември започнаха Коледните пости, които продължават до 24 декември, включително.
В основата на постите е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемощяване на тялото, което означава, че всеки трябва да прецени своите сили, своята подготовка и готовност да пости с общоприетите правила за това. При постите съществуват шест степени на строгост: всичко, освен месо (Месни заговезни); вкусване на риба; гореща храна с растително масло; гореща храна без мазнина; студена храна без мазнина и без топли напитки (сухоежбина); пълно въздържане от храна.
Организмът ни има нужда от белтъчини, така че, изключвайки месото и млечните продукти, е нужно да ги заместим с такива от друг произход. Това са ястия с боб, леща, ориз, булгур, нахут, гъби, соеви продукти, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, пълнозърнести продукти. Добавят се ядки и семена в менюто - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе.
По време на постите е нужно да се приемат повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма ценни витамини и минерали - ябълки, портокали, киви. Сега е сезонът на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата.
Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости, ако не съдържат яйца или други животински продукти. Зехтинът има свойствата да изчиства организма от натрупаните мазнини, така, че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините. Има дни, в които да се яде риба е позволено, като Никулден... И така до Бъдни вечер, след което идва Коледа, когато всичко в пълноценното хранене вече е позволено.
0 коментара
Все още няма коментари към публикацията. Бъдете първи и споделете Вашето мнение!