За орхидеите – с любов
Тя не носи име на цвете, днес няма имен ден, но за сметка на това има 100% повод да празнува. Защото има доказана 100% любов от .. орхидеите. И те от нея.
В кабинета си къта вече 21 орхидеи, а двора на къщата й в Николаево е пъстра цветна градина.
За Светлана Станчева- зам. председателката на КТ „ Подкрепа“ в „Арсенал“ Казанлък – цветята, и специално орхидеите са второто й „Аз“.
Обича ги.
И те нея. Разбират се. Без думи. Отблагодаряват й се – от сърце.
С много цвят, целогодишно, и с хубавеене.
За родената под знака на Водолея оправна жена любовта с цветята и по-специално с орхидеите започнала. отскоро.
Преди 4 години колеги й подарили първата орхидея. За празник. Дотогава нищо не виреело в ръцете й, цветята за нея били „само във ваза“, а домашната градина била грижа на майка й и само споделна радост и красота от нея самата.
След първата орхидея, която има почетно място в своеобразната цветна орхидеева градина, в която е превърнала кабинета си в „Арсенал“, нещо в нея се отключило. Започнали двете с орхидеята да си говорят, да се обичат, после едната поискала втора, втората довела трета, и така ... Сега са вече 21 и скоро ще станат 23.
На всяка от тях Светлана знае историята, повода за който е получена, от кого, кога и какви капризи цветето имало, с колко цветчета било, когато се намерили.

Иначе казано: тя и орхидеите се обичат. Много. И се разбират без думи.
Важно било кой кого ще опитоми. Защото орхидеята е подчинително цвете, казва най- добрата цветарка сред синдикалистките.
Последното е вярно, понеже в двора си човекът- „Подкрепа“ има и 32 чифта рози. Различни. И всичките са на макс.И респектират с красотата си дори домашната немска овчарка Бък.
Постоянно място, непряка слънчева светлина, умерено количество вода, през две седмици и от самото начало да се разберете кой ще доминира. Или цветето над теб или ти на него.
После .... било само радост.

Умението да се погаждат с орхидеите превърнало Светлана с нещо като „SOS орхидея...“
Колеги, познати, арсеналки подочули за „ преденето й“ с орхидеите я превърнали в нещо като доктор, консултант за помощ, съвет .. или дори в своеобразен хоспис за кахърни орхидеи.
Често в кабинета й могат да се видят и „пришълки“, пратени при нея за съживяване.
И макар че днес на Цветница едно от синдикалните цветя на „Арсенал“ няма личен повод за празнуване, заради всеотдайността й и споделения живот с аристократичните орхидеи, Светла има повод .. за нова орхидея. И за сърцат празник.
Не се е и съмнявам, че до края на днешната Връбница, тя, новодомката с ококорени цветове, вече ще е при .. обичта си.

Тази, която ще й даде сили за кръшен цвят и дълги години споделена красота и радост.