Увеличиха цената на презервативите в Казанлък

Драстично е увеличена цената на презервативите в пакет, установи zakazanlak.bg.

Пакет от 3 броя е с цена 5 лева.

Увеличението касае основно една от най- известните марки, продавани на българския пазар. Новата цена засега е само в някои вериги аптеки, с най- ново зареждане на съответната марка. В дрогериите в Казанлък, където очевидно разполагат с количества от по-старо зареждане, все още могат да се намерят на цени под 5 лева за пакет, с 3 броя презервативи, от същата марка.

Останалите други 2 популярни марки на българския пазар са с цени под 3 лева, но купувачите следва да са внимателни за производител, тъй като се предлагат такива от европейски производители и китайски.

Предлагат се и единични бройки, от по 20 стотинки, но без конкретна марка и производител. Според продавачи в дрогерии и аптекари, обяснението за новата цена е : "така ни идват, с драстично увеличение, не знаем подробности".

Значителният ръст в цената на презервативите, с повече от лев за опаковка в разгар на лятото, според казанлъшки зевзеци, станали свидетели на рейда в търговската мрежа, може да означава само едно: " нова държавна политика за увеличение на раждаемостта, чрез ограничение и рестрикции на достъпа до даден продукт, пък бил той и превантивен". Според същите зевзеци, тази нова политика, "вдъхновена от незнайно кого и по какви икономически причини точно, щяла да е ялова, въпреки мераците за плодоносене принципно от нея".

Въпреки по-високата цена на вносните презервативи от най- търсената марка, няма спад в ръста на продажбите, категорични са аптекари и продавачи в дрогерии в Казанлък.

Любителите на теорията на конспирацията пък съзират в ценовия ход индиректно лобиране за производителите на противозачатъчни препарати, далеч по-скъпи и от презервативите.