Тикви, истински шампионки, отгледа в двора си 50-годишният Таньо Стойнов от сгушеното в полите на Средна гора старозагорско село Лозен. Семките от кестенки, посадени малко на шега, завързали и дали плодове с шампионски размери. Най-голямата е с диаметър близо 70 сантиметра и тежи повече от 60 килограма.
На второ и трето място, с много малка разлика са още два есенни плода от градината на стопанина. Те също са с внушителни размери – диаметрите им надхвърлят 60 сантиметра и тежат над 50 килограма. При това, листата са още зелени, така че има още да наддават на големина и тегло. Приятелитие на Таньо Стойнов, известен още с прякора Токера, се шегуват, че селото спокойно може да изкара зимата с тези тикви, защото постоянните му жители наброяват не повече от 70. Освен това есента в Лозен е щедра още на ябълки, круши, сини сливи, праскови, смокини.

И още една любопитна подробност – в селската си къща тук за кратка почивка идва не кой да е, а самият заместник-председател на 44-ото Народно събрание Емил Христов. И намира време за приказка с възрастните си съседи отсреща, за които светът е Лозен, но живо се интересуват от голямата политика.