Фондация „Проект Бузлуджа“ организира втора среща в Казанлък на хора, които са участвали в строителството на Паметника на връх Бузлуджа или са посещавали мащабното съоръжение, докато е било цяло и невредимо, хора, които имат преки наблюдения и пазят живи спомените си от създаването на монумента и респективно, свидетели на неговото разрушаване. Идеята е да се съберат колкото се може повече впечатления, лични наблюдения, емоции, благодарение на които ще се създаде една цялостна картина за историята на Паметника. Това каза за zakazanlak.bg председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ младата, талантлива и целеустремена архитект Дора Иванова.

Международният екип, провел спасителната акция за стабилизиране на мозайките на Паметника на Бузлуджа. Арх. Дора Иванова е първата от ляво надясно, права

Срещата е на 10 октомври от 9.30 до 12.00 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир“ и това е втората по рода си среща в града на розите. Първата, проведена през месец юли 2020 година, бе изключително многолюдна – тя събра преки участници и близки на хора, свързани с изграждането на Паметника, които споделиха това, което знаят и помнят. „Дойдоха генерали, ръководили на строителни войски, участвали в изграждането, млади тогава хора, чийто професионален път след това има връзка с мащабния монумент, дойде съпругата на Стефан Ноев, дългогодишен директор на Паметника, дойдоха и хора, които пък са наблюдавали неговата разруха и разграбване... - сподели още арх. Иванова. – Много са ценни тези срещи за нас. Важна е и информацията, която споделят относно техниката за изработване на мозайките, защото това ще ни послужи при реставрационните дейности конкретно за паната.“

За младия и амбициозен екип на „Проект Бузлуджа“ са интересни всички хора, които споделят своите спомени, лични наблюдения, чувствата си дори. Защото така екипът си създава впечатление за настроенията по онова време и разбира историята на сградата.

Подобни срещи е имало още в София, Пловдив и Стара Загора. С всички, участвали в тях, се правят видео интервюта, които впоследствие могат да послужат за изготвянето на документален проект.