Йоан Боско, основател и покровител на монашеското общество „Салезианите на Дон Боско”, напуска този свят преди 135 години, но оставя след себе си едно общество, което и до днес се грижи за бедните деца, за подрастващите и младежите в риск по цялата земя. "Истинският християнин е здраво стъпил на земята, а сърцето му е на небето", са думи на Дон Боско, които и до днес напътстват духовниците в основаното от него монашеско общество.

За годишнината на патрона на салезианите, в Казанлък пристигна апостолическият епарх монсеньор Христо Пройков. Той ръководи Католическата апостолическа екзархия в България, която през 2019 г. бе въздигната в ранг на епархия по името „Софийска епархия св. Йоан XXIII”. Монсеньор Пройков отслужи празнична Света литургия в католическата църква от източен обред „Свети Йосиф” в Казанлък. В словото си той припомни делото на покровителя на общността Йоан Боско, посветил целия си живот на бедните деца и младежи, като им е вдъхвал вяра в собствените им сили.

На тържеството присъстваха свещеници и множеството миряни от Казанлък и Стара Загора, дошли на честването. В архиерейската служба участваха отци от Казанлък, София, Стара Загора и други градове. Деца от ромски произход, за чието възпитание и образование отците салезиани полагат грижи, изнесоха кратка музикална програма.

Йоан Боско е обявен за светец през 1934 година.Салезианите живеят в България от 1994 г. Салезианското семейство присъства днес в 130 страни по света, където продължава неговата мисия за подкрепа и възпитание на нуждаещи се деца и младежи.