Възстановителните работи на Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка са стигнали на 53-ия метър, почти под камбаните. Голяма част от възстановителните и укрепителни дейности са приключили, докарани са нови изпечени тухли от чужбина. Старозагорският митрополит Киприан се надява, че ремонтът на светинята ще приключи до юни. Всички 16 камбани ще звънят за Националния празник Трети март. Те не са спирали да бият, независимо от ремонта. Най-голямата 12-тонна камбана ще прозвъни за първи път след приключване на възстановителните работи в края на септември.
Тогава ще се навършат 120 години от тържественото освещаване на храма. За спешния му ремонт бяха отпуснати малко над 1,6 млн. лева през 2020 г., след настойчивата молба на владиката.
„Рано е още да се каже кои ще бъдат гостите по повод официалното отбелязване на 120 години от тържественото освещаване на Храм-паметника „Рождество Христово“, защото всичко зависи от пандемичната ситуация. Изпратени са покани до всички управляващи държавата, представители на местната власт и духовни лица, до всички, които помогнаха да се осигурят средствата и извършиха ремонта. Потвърждение има от бившият премиер Симеон Втори, който е потвърдил че ще дойде. Не мога да кажа ще има ли чуждестранно присъствие“, уточни митрополитът.
До края на март трябва да приключи и ремонтът на манастира, за да започне почистването и подреждането на монашеските килии. Десет монаси ще се настанят в ремонтираното крило.
„Дали сме срок всичко да приключи дотогава, защото на 25 април – на Втория ден на Великден трябва да бъде осветен манастира“, допълни митрополит Киприан. В обителта ще има 48 легла за поклонници, медицински и зъболекарски кабинети. Оборудването за лекарския кабинет трябва да пристигне до края на седмицата. За ремонта на бившата Семинария - манастирския комплекс „Рождество Христово“, която бе в изключително тежко състояние, бяха отпуснати 3 млн. лева от кабинета на Борисов през март миналата година.