Мъглижкият манастир „Св. Николай Чудотворец“, който е и паметник на културата ще бъде основно ремонтиран през годината. Това стана ясно след като бе одобрен проект на стойност 450 000 лева, чрез ДФ „Земеделие“, защитен от Старозагорската митрополия и подкрепен от Община Мъглиж.
По време на възстановителните работи манастирът ще остане отворен за посетители. Предвижда се да бъде укрепен параклисът, като ще се реставрира и единствената у нас фреска, с образите на светите братя Кирил и Методий и на покровителя на Ирландия – Свети Патрик. Тя се намира на видно място, вляво от олтара и е дело на казанлъшкия зограф Петьо Ганин, който е бил и съратник и куриер на Левски. Зографът рисува фреската през 1909 година.
По проекта е предвидено и ремонта на черквата „Св. Димитър“, която също е паметник на културата. Храмът се намира в северната част на Мъглиж. Дейностите включват и подобрения в двора, както и възстановяването на неделното училище към църквата. По този начин ще се опази и съхрани богатото културно богатство в планинския град.