Президентът Румен Радев откри Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора на 17 ноември. Заедно с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и директора на Държавна опера –Стара Загора Огнян Драганов той даде началото на престижното културно събитие в областния град, което се провежда вече 52 години. То привлича и много ценители от Казанлък.

„Сцената има дълбоки корени за Стара Загора, градът сменя името си, но запазва буден духа и светогледа си“, каза Румен Радев. Той подчерта, че Старозагорската опера е важна част от културното и духовното развитие на България, защото трупата разнася славата далеч извън пределите на родината. Президентът сподели, че познава града основно покрай авиобазата в квартал „Кольо Ганчев“ и е бил особено впечатлен от правите улици, които е видял от високо.

Кметът на Стара Загора му подари почетния знак на града като израз на благодарност за съдействието на служебния кабинет да се реализират няколко проекта в Стара Загора.

Фестивалът за оперно и балетно изкуство се откри с премиерата на операта „Фауст“ от Шарл Гуно – спектакълът е на Старозагорската държавна опера съвместно с Дръжавния куклен театър в града и за първи път се представя с кукли на българска сцена.

На премиерата на "Фауст" президентът Радев бе придружен от съпругата си.