„Перо от черен котарак” долетя от морето

От чантата й изпада едно бяло перо. Вероятно, намерено някъде на пясъка, където морето и сушата се срещат на несебърския бряг. Момиченцето пита: „Това перо от твоя котарак ли е?”, а едно момченце важно репликира: „Ама котаракът е черен!”, след което идва отговорът на момиченцето – „Това перо е от крилете му”. И така се ражда разказът „Перо от черен котарак”, който дава заглавието на първата книга с разкази на бургаско-несебърската писателка и поетеса Лилия Христова. Разказите са родени в кратките ежедневни пътувания между Бургас и Несебър сутрин и по обратния маршрут вечер. Защото родената в Несебър Лилия Христова живее в Бургас, а работи в Несебър и всеки ден пътува между двата града, за да се среща с децата, на които е учителка. Така, в кратките минути на свободното си време сътворява своите кратки творби – кратки стихове, кратки разкази с неочакван край, кратки вдишвания на живота, както тя го усеща.

44 разкази съдържа сборникът „Перо от черен котарак” на Лилия Христова, който казанлъшкият поет Румен Денев представи в уютната атмосфера на „Стоп-КнигАрт кафе” в града на розите. Книгата, както той определи, още мирише на печатарско мастило, защото нейното първо запознаване с публиката е именно в Казанлък. Творбите на авторката, започнала със стихове, а после с къси разкази, Румен Денев нарече мистериозен реализъм или пък любовна мистерия. Разказите й, в които прозира пребогатото й въображение, са нещо като житейско учудване, в които има и криминале, и хумор.

Самата Лилия Христова сподели, че „стиховете в един момент са й дошли недостатъчни, затова е продължила с къси разкази, а идеите за сюжетите буквално са я връхлитали”.

До този момент има издадени няколко книги с поезия - “Родена в понеделник”, която е в съавторство с Живка Митова, следват “Ориса ме Алиса”, “Градина под прозореца”, “Слънчев вятър” и първата книга с разкази “Перо от черен котарак”.

Носителка е на редица литературни отличия - втора награда в ежегодния поетичен конкурс в Поморие “От заник слънце озарени”, посветен на Пейо Яворов, втора награда в Националния поетичен конкурс “Свищовски лозници”, втора награда в литературния конкурс “Розата и любовта” в Карлово и други. Поетичната й книга “Ориса ме Алиса” е удостоена с Наградата за поезия на Бургас на името на Христо Фотев за 2016. През 2017 година печели две отличия – втора награда в Свищов и първа награда в Несебър.

Казанлък е първата спирка на "Перо от черен котарак". Оттук тръгва пътят на книгата към нейните читатели в други български градове.