Почти два месеца, след като изчете срокът за кандидатстване за позицията "директор" на Исторически музей "Искра", Община Казанлък обяви, че избраният е досегашният директор - д-р Момчил Маринов. "Д-р Момчил Маринов спечели обявения със заповед на кмета в края на миналата година конкурс за длъжността „директор“ на Исторически музей „Искра“ в Казанлък", съобщава общинският пресцентър. С това д-р Маринов започва третият си мандат начело на културния институт в града на розите.

Сред изложените приоритети в концепцията за дейността и развитието на Историческия музей в следващите пет години са разширяване на археологическите проучвания, реновиране на експозиционните пространства и развитие на потенциала на човешките ресурси.

Момчил Маринов е роден през 1976 г. в Казанлък. Завършва средно образование в СУ „Екзарх Антим I” и висше във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Учредител и член е на Центъра за стопанско-исторически изследвания (ЦСИИ). Научните му интереси са в областта на стопанската и военната история и в опазването и представянето на културно-историческото наследство.
През годините работи в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и в Исторически музей „Искра” - Казанлък. Д-р Момчил Маринов е директор на музей „Искра“ от 2012 година.

Пожелаваме здраве и успехи на новия - стар директор на ИМ "Искра"!