Учениците от Основно училище „Христо Ботев” в казанлъшкото село Енина са победители в националния конкурс на EVN-България за макет „Екоград“. Те заслужено спечелиха голямата награда на дружеството – спортна площадка в двора на своето училище.

Общо 75 деца и техните преподаватели от 3 училища, класирани на първите места в конкурса на EVN-България, получиха възможност да посетят съоръжения на EVN Топлофикация в Пловдив. Децата са от ОУ „Христо Ботев“ - с. Енина, община Казанлък, СОУ „Железник“ и НУ „Димитър Благоев“ в Стара Загора.

Визитата включваше и детско парти с подаръци и различни игри на екологична тематика. В рамките на посещението децата представиха изработените от тях макети на тема „Екологичен град“. Всяко дете беше отличено индивидуално с медал и сертификат за завършено обучение по енергийна ефективност и екология. Класираните на I място ученици от ОУ „Христо Ботев“ в село Енина получават и голямата награда – спортна площадка в двора на училището.

През учебната 2017-2018 г. EVN-България осъществява за 9-а поредна година обучение на ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата.

Наградата за енинските деца съвсем не е случайна. В казанлъшкото село Енина се намира първата българска електроцентрала за обществено електроснабдяване, замислена, проектирана, финансирана и построена от българи. Електричеството, което нарежда Казанлък сред първите електрифицирани градове в страната, е реализирано от заработилата в 0.00 часа на 31-ви декември 1913 срещу 1-ви януари 1914 година първа ВЕЦ в България.