До края на 2021 г. се очаква да бъде изготвен Интегриран план за устойчиво развитие на туризма в община Казанлък

Експерти от ICOMOS (Международният съвет за паметници и забележителни обекти) дискутираха в Казанлък с кмета Галина Стоянова и част от нейния екип интеграцията на световно ниво на паметника „Бузлуджа“, съобщава общинският пресцентър.

Делегацията от експерти бе съставена от председателя на ICOMOS на Министерството на вътрешните работи на Германия проф. д-р Йорг Хаспел, директора на Археологическия музей в Загреб Санжин Михелич и Радослав Илиев, част от екипа на арх. Дора Иванова по „Проект Бузлуджа“. “Интеграцията на „Бузлуджа“ в световен план ще допринесе много за развитието на Казанлък - отбеляза Санжин Михелич. - Пътят е дълъг и труден, но това не трябва да ни отказва!“. В разговорите бяха разгледани различните гледни точки към бъдещето на монумента, определян като един от най-известните обекти на дисонантното световно наследство - неразбраното културно-историческо наследство. Страните се обединиха около становището, че паметникът „Бузлуджа“ трябва да се впише сред културно-историческите обекти в Долината на розите и на тракийските царе, така че взаимно да се допълват.

„Ние сме съмишленици в желанието си да направим туристически продукт на територията на Долината, който да обхваща различни епохи на живот и традиции тук. Културно-историческото наследство ще бъде обединено в концепция за туризъм, която да дава максимално удовлетворение на туриста от посещението тук“, посочи Галина Стоянова. Тя благодари на арх. Дора Иванова за амбициозната идея да бъде даден нов живот на монумента на връх Бузлуджа.

Срещата бе във връзка с участието на Казанлък в Градски дневен ред на Европейския съюз. Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана партньор на Градски дневен ред на ЕС и единствената българска община, представител в сферата на културното наследство. По думите на кмета Стоянова до края на 2021 г. екип от външни специалисти, с консултацията на проф.Николай Овчаров, ще изготви Интегриран план за устойчиво развитие на туризма в община Казанлък.