21 ноември - Ден на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Приет е и за Ден на християнското семейство.
Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.
Дева Мария живеела при храма. Възпитавала се под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, познаващи Светото Писание. Църквата я нарича "прекрасна зора", от която изгряло Слънцето на правдата.
Когато стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но Maрия им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на Мария и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1-ви век. В наши дни семейното ходене на църква символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.