„Златна Есен“ с Компарсита за Бозов
Вокалната група „Златна есен“, популярна с изпълненията си на стари градски песни по събития, фестивали и сцени в цялата страна, изненада днес лидера на КНСБ в „Арсенал“, Атанас Бозов с култовата Компарсита.
Тангото звуча като специален поздрав от гласовитите дами към Бозов, по време на 20-тата среща днес на ветераните – машиностроители от Завод 5 на казанлъшката оръжейница. Срещите, вече 20 години събират приятели и колеги от бившия Завод за металорежещи машини и научния институт към него. Синдикатът, воден от Бозов в най-голямата българска индустриална фирма, наброява над 6 600 души.
Организацията е сред инициаторите на събитието, което през годините провокира и ветерани от други арсеналски заводи за ежегодни другарски срещи. Компарсита бе изпълнена от групата дами от Енина, със солист днес – Мариана Ваньова и свеж призив към побелелите коси на ветераните:“Дами канят!“.
„Тъмно червено роза“ бе хитът от време оно, с който „Златна есен“ разчувства директорът на Завод 5 инж.Петър Щирянов.
Авторските песни на групата от Енина - „Роден край“ и „Рози пред всяка врата“, звучаха като прелюдия към срещата на ветераните, на която по традиция се отзоваха бившият директор инж.Неделчо Братоев със съпругата си, ексдиректора Марко Маринов и още близо сто изявени казанлъшки машиностроители, оставили в индустриалната ни история разработката, усвояването и производството на десетки изделия бормашини, фрези, обработващи центри, сложни агрегатни машини.
Духът на срещата поддържа и Васил Глутников, който пя и свири за побелелите младежи от обяд до вечерта в ресторант „Капитал“.