Пуснаха златни риби в Зоокъта на Старозагорски минерални бани
Над 100 екзотични риби от вида японски шаран Кои бяха пуснати в шадравана и в езерото на Старозагорски минерални бани. Дарението е от Митко Йорданов, собственик и управител на „Кремък” ЕООД, съобщават от Гражданския клуб ЛИПа в града..
Ритуалното пускането във водата бе направено от дарителя, кмета на курортното селище Станчо Станев, председателя на Граждански клуб ЛИПА и на Старозагорската търговско-промишлена палата Олег Стоилов и от деца.


„Това е продължение на кампанията на Граждански клуб ЛИПА за развитие на „зоокът на открито“ в старозагорския курорт, който той става все по-привлекателен за жителите и гостите, особено за децата”, коментира Олег Стоилов.

Зоокътът вече има много токачки, зайци, камерунски кози, птици и други животни. Скоро се сдоби и с двойка пауни. Преди две години клуб ЛИПА, заедно със Сдружението на старозагорските рибари, зариби езерото с близо 10 000 рибки, които вече са станали по няколко килограма. Сега е възможно в езерото да се улови и японски шаран, който изключително прилича на голяма златна рибка.

От Клуба апелират след като гражданите се нарадват на японските златни риби, да ги връщат обратно в езерото, за да имат възможност да изпълнят трите им желания. : ))

Преди 8 години и в казанлъшкия фонтан на площад "Севтополис" бяха завъдени подобни японски риби, които оцеляха само до следващото лято.

Гладни бездомни кучета и студена зима станаха повод пъстрата им популация във фонтана да намалее.
На следващото лято останалите 3 златни японски шарани също си "намериха майстора".