Плажуваме в Турско и ГръцкоТурция отново е хит за лятната почивка на казанлъчани, след стагнацията на туристическия пазар в предходните две години.
Масово гражданите от Долината на розите предпочитат почивка в турските морски курорти, следвани от тези в Гърция.


Наблюденията са на Валентина Пейчинова, ръководител на туристическа агенция в Казанлък, според която и ценово нивата за почивка в Турция са се върнали в размерите си от преди двегодишната криза в бранша в Турция, заради усложнената политическа обстановка там.


Според Пейчинова, почивката в Турция е предпочитана заради отпималното съотношение на качество, цена, комфорт, обслужване, услуга.
Гърция е втора средморските предпочитания на местните, като все повече стават казанлъчани, които избират почивка на италианското, френското или испанското крайбрежие
В момента промоционални оферти за Испания и Италия, предлагат почивка за след около месец иполовина, пълен пансион, самолетни билети, седем нощувки за двама, от порадъка на 1450 -1500 лева, като в испанскаат оферта за Коста дел Сол е включена в цената и екскурзия до Барселона.
С около 500 лева по- скъпи от промоционалните са настоящите оферти за море на тези три месат, при същите условия, или 2 хиляди леав за 7 дни, за двама, заедно със самолетните билети.


Предлаганите цени за тези дестинации, на практика са несъпоставими със сходните оферти по българското Черноморие.


Китен, Несебър, Поморие, Обзор са българските ТОД 4 морски дестинации за казанлъчани това лято, като по- младите избират и още по на юг летуване от Китен- селата Синеморец, Резово, както и плажовете на Ахтопол, Силистар или Варвара.
Между 1000 и 1500 лева средно заделя 4 членно семейство за летуване това лято, като почивката на море е обикновено от 4 до 6 дни.
По- младите избират уикенд летуване почти всяка седмица или през седмица, като средно посещават морето поне 4 пъти през лятото, показва справката в туропероторските агенции в района.
От 20 до 40 лева е приемливата цена за казанлъчани за нощувка на човек по морето.


На фона на парите, които казанлъчани оставят при почивка в чужбина, похарченото тук от чуждите туристи е незначително малко- незначително малко- между 30 и 100 лева за сувенири и подаръци, показва справка в магазините за сувенири в града на розите.
Средно чужденците пазаруват подаръци в града за около 50 лева, като предпочитат козметика и сапуни на основата на розово и лавандулово масло. Керамиката е предпочитана сувенир от града на розите за турските туристи и гастервайтери, които спират за отдих в града.
Единични са случаите на чужденци, когато купуват народни носии или актуалните напоследък ризи с българска шевица.