На 30 километра от Казанлък са заети всички хотели за участниците, придружителите и почитателите на народните хора от всички краища на България, които събира утре националното надиграване, организирано от НЧ „Жар”, съобщи неговият председател Дора Петкова. За девети път танцьори от цялата страна ще вземат участие в надиграването „Тъпан бие, хоро се вие”, което започва от 16.00 часа на пл. „Севтополис”. До днес са се записали 41 клуба с близо 1500 танцьори, като най-многобройни са участниците от столицата. Първите групи от София и от Враца вече пристигнаха в града на розите.


За втора поредна година на интерес се радва и детското издание на надиграването – „За ръчица”. Досега са се записали 11 клуба със 160 малки танцьори, но се очакват още участници в деня на самото събитие. Детското надиграване започва от 11.00 часа на централния казанлъшки площад.


Три туристически маршрута са организирали от НЧ „Жар” за гостите на националното фолклорно събитие от другите градове. Така те не само ще се насладят на различните ритми, но и ще се запознаят с ритуалите розобер и розоварене, ще разгледат забележителностите на Казанлък и Долината на розите и тракийските царе.

Ателие „Пъстроцвет” с ръководител художничката Катя Зографова пък е изработилo уникални сувенири, с които ще бъдат дарени всички участници в надиграването.