На 1 декември откриват тазгодишните Музикални празници „Петко Стайнов“ По традиция в деня на рождението на великия български композитор Петко Стайнов – 1-ви декември Казанлък ще отбележи началото на Музикални празници „Петко Стайнов“. От 11 ч. в петък ще се състои церемонията с поднасяне на венци и цветя пред паметника на именития казанлъчанин в двора на едноименната гимназия в Казанлък.
От 18 ч. в залата на Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия в града ще се състои концерт на Смесен хор Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев. Миналата година формацията отбеляза половин век сценичен живот.
Отново в музейната зала ще се проведе шестият Национален хоров фестивал, който изпълва празничната програма на съботния ден, 2 декември 2023 г. От 17,00 ч. ще се представят хорови формации от страната - Казанлък, Ямбол, Хасково и Стара Загора.
Преди това, от 15 ч. (в съботния ден на 2 декември) в Литературно-художествен музей „Чудомир“ ще има прожекция на филм за живота и делото на Петко Стайнов.
Вече повече от 30-години, още от 90-те, в началото на последния месец на годината казанлъчани традиционно отдават почит към Петко Стайнов и неговия голям принос за българската музика и култура в рамките на празничните дни.
Организатори на празниците са Община Казанлък, фондация „Петко Стайнов”, с подкрепата на Исторически музей „Искра”, Художествената галерия, Литературно-художествен музей „Чудомир”, Музея на фотографията и Народно читалище „Искра - 1860”.
Входът за всички събития от програмата Музикални празници „Петко Стайнов“ е свободен.