Вместо покемони, смартфони „ловят“ знания в казанлъшко училище

Облачна технология на обучение въвеждат от новата учебна година в СУ "Екзарх Антим I"

Най-голямото училище в община Казанлък - СУ “Екзарх Антим I“, въведе иновативно обучение, благодарение на което телефоните, както и всички електронни устройства ще бъдат използвани за придобиване на нови знания чрез образователни игри. И докато в много училища учителите забраняват използването на смартфони по време на час, в това учебно заведение компютри, таблети, лаптопи, смартфони ще бъдат използвани пълноценно и активно в учебния процес, а не само за сърфиране в социалните мрежи и за популярни игри като Pokemon Go, например.


Въвеждането на иновативното обучение става чрез реализирането на два проекта, обяснява директорът на СУ "Екзарх Антим I" Радиана Стефанова. Първият проект е внедряване на Web базирана интерактивна система за разработване на електронни уроци от нов тип, като се прилагат най-новите IT технологии. За целта всички 89 учители са преминали специално обучение за работа с платформата. На следващ етап бе реализирана доставка на 65“ интерактивен МultiBoard дисплей и 40 броя таблети, работещи през облачна технология и превръщайки понятието „умна класна стая“ в реалност. Над 160 ученици са получили лицензи за самостоятелно ползване, които им дават възможността за екипна работа с учителите по съответните предмети.


Конфигуриран бе облак (виртуално пространство - институция) на училището, където всеки един от учителите публикува свои интерактивни уроци. Тези уроци са достъпни отвсякъде и по всяко време за членовете на институцията.


Вторият проект включва поетапно конфигуриране на облачна структура с помощта на Microsoft Office 365. Предвижда се от новата учебна година всички учители и ученици да ползват услугите на облачната технология, предоставена от софтуерната компания, както и закупуването на Microsoft IT Academy. Системата ще бъде управлявана чрез AD (активна директория), която е част от услугата на Microsoft. До този момент на всички 160 ученици, работещи с MozaBook, са създадени профили в облака на Office 365, което позволява бързо и лесно пренастройване и конфигуриране на текущите им акаунти.

Използването на облачните технологии ще позволи бързо и лесно на учители и ученици да получават информация, свързана с оперативната дейност и учебното съдържание, убедени са от СУ „Екзарх Антим I“.


Партньор по реализацията и на двата от проекта е фирма, специализирана в предлагане на образователни технологии, официален представител на MozaBook за България и AEP (Authorized Education Partner) на Microsoft.