Европейският съюз се споразумя за план на стойност 43 милиарда евро за стимулиране на полупроводниковата си индустрия в опит да настигне Съединените щати и Азия. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от „Ройтерс“.
Европейската комисия, страните от ЕС и законодателите на общността преговаряха за окончателните детайли на Закона за чиповете в Страсбург.
"Постигнахме споразумение относно Закона за чиповете на ЕС", обяви Бретон на пресконференция.
Законът за чиповете има за цел да удвои дела на Съюза в глобалното производство на чипове до 20% до 2030 г. и идва, след като Съединените щати обявиха свой собствен закон за чиповете, за да бъдат конкурентни на китайската технология.
Въпреки че първоначално Комисията предлагаше да се осигурява финансиране само за новаторски заводи за чипове, правителствата и законодателите на ЕС разшириха обхвата, включително за по-стари чипове и изследователски и дизайнерски съоръжения.
Американският производител на чипове Intel, който ще получи германски субсидии за завод в Германия, приветства споразумението.
„Законът за чиповете на ЕС ще насочи инвестициите там, където те са най-необходими - в производствени възможности, умения и научноизследователска и развойна дейност. Силната и широка политическа подкрепа за тези цели показва, че ЕС е сериозен в осигуряването на бъдещия си просперитет“, подчерта Хендрик Буржоа, вицепрезидент по европейските правителствени въпроси в Intel.