Система за ток от  слънце, въздух и вода  показват на  Техническия панаир в Пловдив

Уникална според специалисти система, осигуряваща целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив от 26 септември до 1 октомври.

Системата намалява разходите за еленергия до 8 пъти, а загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света, съобщи БТА, позовавайки се на Пресцентъра на Пловдивския панаир.

Изобретението може да се използва в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради. Това е една от многото иновации, подобряващи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани по време на Международния технически панаир.
Нови видове термопанели и хидроизолации ще бъдат показани и в специализираната изложба "Стройтех". Участват и фирми за тежка строителна механизация. Най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания, които се очаква да бъдат сред експонатите. Подготвя се и дебют на техника от Китай.
Наред с новостите в строителството, посетителите на "ЕСЕН 2016" ще видят за първи път изложба на роботи и роботизирани системи "Робохайтех" и специално обособена зона за агротехника. По време на форума в Пловдив гостите отново ще имат възможност да се запознаят с последно поколение изделия в областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.