През 2020 година превозените от авиокомпаниите пътници са около 40-50% по-малко спрямо 2019 г. Като при чартърите спадът през миналото лято дори е достигнал 85%.
Расте и броят на отказите при пътуване и анулираните самолетни билети след положителни тестове, карантини и заболяване.
В същото време авиокомпаниите въвеждат все по-модерни системи за дезинфекция на борда. UV-системите са едно от изобретенията на 2020 г., които се използват активно от авиопревозвачите след въвеждането на мерките, свързани с коронавируса.
Броени минути преди на борда да се качат пътниците, там идват UV-машини. С тях в самолетите се постига нивото на дезинфекция, каквото има в червените зони на болниците.
"От края на м.г. инвестирахме във внедряването на модернизирана и иновативна техника за UV-дезинфекция на нашите самолети. Разработена е специално за авиоиндустрията и няма аналог на пазара за сигурност, безопасност и дезинфекция", обясни Ралица Русева – представител на авиопревозвач.
Разтегателните UV-рамена обработват седалките, повърхностите и кабините на самолета без да използват почистващи химикали.
Така за по-малко от 10 минути може да се дезинфекцира пътнически салон от 30 реда места.
"Все повече авиопревозвачи у нас инвестират в нови технологии за дезинфекция на борда", разкриват от бранша.
Преди и след всеки полет салоните на самолетите се дезинфекцират и със сертифицирани препарати. А по време на самия полет въздухът се обновява през двигателите на всеки 2-3 минути през т.нар. HEPA-филтри.
Мерките за безопасност при полет започват още преди пътниците да стъпят на летището. Тъй като там достъпът е ограничен и посрещачи и изпращачи не се допускат.
А, за да се избегне струпването на хора на самите терминали, повечето услуги вече са електронни. Всеки член на екипажа е предварително обучен как да действа в случай на заразен с коронавирус на борда.
Въпреки че летенето със самолет се оказва сравнително безопасно, кризата в авиационния сектор продължава с пълна сила. Отливът на пътници се дължи не толкова на страха от заразяване по време на полет, колкото на непрекъснато променящите се правила за летене, категорични са от бранша.