Обявиха първите Нобелови лауреати за 2019 -а

Единственият българин, носител на Нобелова награда, е писателят Елиас Канети

Американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за откритията си как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород, съобщиха световните информационни агенции.

Тазгодишните Нобелови лауреати разкриха механизма за един от най-важните адаптативни процеси на живота. Трудовете им проправиха пътя за обещаващи нови стратегии в борбата с анемията, рака и много други болести, обясни в изявлението си присъждащият наградата Каролински институт.

С обявяването на Нобеловата награда за медицина започна Нобеловата седмица за 2019 година. Наградите ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Единственият българин, носител на Нобелова награда, е писателят Елиас Канети, която той получава през 1981 година за литература. Роден е на 25 юли 1905 година в Русе, починал е на 89-годишна възраст на 14 август 1994 година в Цюрих. Елиас Kaнeти пpeĸapвa пъpвите шecт гoдини oт живoтa си в ĸpaйдyнaвcĸия гpaд, a пo-ĸъcнo заминава във Beлиĸoбpитaния зaeднo cъc cвoитe poдитeли.

Вече Нобелов лауреат за цялостното си творчество, Елиас Канети признава: „Всичко, което преживях по-късно, вече ми се бе случило в Русчук“.

България е имала и други предложения за Нобеловото отличие по литература, но до награждаване така и не се стига – по ред обективни и субективни причини, не на последно място от които е и прословутата българска завист.

Сред предложенията са Пенчо Славейков, Иван Вазов, поетът Иван Грозев, Елисавета Багряна, Йордан Радичков. Не успяват номинациите и на Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова и Антон Дончев, като последният е бил предлаган три пъти за Нобелова награда. През 2005 г. Антон Дончев отстъпва само с 1 глас на британеца Харолд Пинтър, а през 2006 го изпреварва турският романист Орхан Памук.