НАСА показа дамски костюми за... Луната

НАСА разкри два нови космически костюма, които ще бъдат носени от първата жена, стъпила на Луната, пише "Гардиън", цитиран от news.bg.

Новото поколение космически скафандри са направени за програмата "Артемис", която има за цел първата жена да кацне на Луната до 2024 г.

Първият дамски костюм за Луната представлява бял космически скафандър със синьо и червено на ръкавите. Костюмът, известен като Exploration Extravehicular Mobility Units, е създаден за изследване на лунната повърхност и конкретно на Южния полюс на Луната, където по план НАСА ще изпрати хора на мисия.
Костюмът позволява по-голяма подвижност от предишните. Той е приспособен да издържа при температурни стойности от -150 градуса до 120 градуса по Целзий.

Представен е и нов оранжев костюм, предназначен за системата за оцеляване "Орион". Ще бъде носен от астронавтите, когато отидат в Космоса с капсула "Орион" и се върнат на Земята.

Целта е костюмите да бъдат носени от екипажи с различно телосложение, след като тази година беше отложен план за първата космическа разходка на екип от жени, заради липсата на достатъчно костюми със среден размер.