Facebook спира системата си за лицево разпознаване "Фейсбук" съобщи, че ще спре да използва системата си за лицево разпознаване, която от 2010 г. идентифицира автоматично потребители на снимки и във видеоклипове, публикувани в най-голямата социална мрежа в света, и ще заличи лицевия отпечатък на над 1 милиард души, предоха световните агенции. Очаква се това да приключи до декември.

Тази промяна ще е една от най-значимите по отношение на лицевото разпознаване в историята на тази технология, написаха от компанията майка, която от няколко дни вече се нарича "Мета".

Над една трета от всекидневните потребители на "Фейсбук" са се включили в системата за лицево разпознаване и може да бъдат разпознати. Нейното премахване ще доведе до заличаването на над 1 милиард индивидуални шаблони за лицево разпознаване.

През 2019 г. компанията прекрати практиката си да използва софтуер за лицево разпознаване с цел идентифициране на приятелите на потребителите в качени снимки и автоматичното им "тагване".

Промяната означава, че някои популярни инструменти на социалната мрежа вече няма да работят: когато потребител публикува снимка, алгоритъмът вече няма да разпознава кои са хората, които са на нея.

По информация от dir.bg