Европейският съюз (ЕС) продължава да затяга изискванията към производителите на електроника. С течение на времето това ще засегне и смартфоните, и таблетите.
Този път фокусът е върху лаптопите с несменяеми батерии. Така Европейският парламент прие нови правила, предлагащи забрана за продажба на устройства с вградени батерии.
Според предложението преносимите устройства трябва да бъдат оборудвани със сменяеми батерии, за да се улесни тяхната подмяна, рециклиране и повторна употреба.
Настоящото предложение се отнася само за лаптопи, но в бъдеще тези правила може да бъдат разширени както за смартфони, така и за таблети. Целта на подобни мерки е да се регулира изхвърлянето на батериите и съдържащите се в тях химически елементи.
Предложението на европейските депутати предполага, че „правилните“ батерии за лаптопи трябва да имат и повишена издръжливост.
Например след 500 цикъла на зареждане те трябва да запазват поне 83% капацитет, а след 1000 цикъла на зареждане поне 80%.
В същото време има и „вратичка“, според която новите правила няма да важат за устройства, които са защитени от влага, тъй като дизайнът им не позволява те да бъдат сменяеми.