За произхода на думата ОК Няма съмнение. Думата ОК, / O.K., Okay, окей/ е най- често използваната дума в света. Дори е на път да се конкурира с досегашната най- употребявана дума- „Coca Cola”.
Всъщност тази кратка думичка е с английски произход, но постепенно започват хората от цял свят започват да я използват – най-често, за да дадат потвърждение по определен въпрос или за да се съгласят с дадена тема.
Според изледователите за първи път фразата е употребена през 1790 г. и то не в неформален разговор, а в документация по дело в съда на окръг Съмнър, Тенеси, САЩ. Тя е открита в следното изречение:
“proved a bill of sale from Hugh McGary to Gasper Mansker, for an uncalled good, which was O.K.”
Тогава обаче никой не разбрал за какво точно става дума.
И ако днес всички сме наясно, че OK всъщност означава „Добре”, „Няма проблем”, „Съгласявам се” и т.н., то до 1960 г. всички са се чудили и дори има събрани четири утвърдени и официално приети значения. А именно:

1. O.K. значи Oll Korrect, или иначе казано – транскрипция на all correct (всичко е ясно)
2. O.K. са инициалите на „Old Kinderhook”, както е бил наричан по онова време 8-мия президент на САЩ (Мартин Ван Бурен, като Kinderhook е родното му място)
3. O.K. идва от езика на индианско племе, населявало средните щати на континента – Мисисипи, Алабама, Луизиана
4. O.K. произлиза от Волоф (говорим от нигер-конгоански език, използван в Сенегал, Мавритания, Гамбия и други африкански държави) или Банту (африканска езикова група, обединяваща над 400 различни етнически култури)

И дори нито един от произходите на думата да не е доказан, важното е, че днес всички сме наясно какво да разбираме, когато някой ни каже „окей”, нали?