„Вълшебната флейта“ представят в концертно изпълнение на 15 февруари На 15 февруари в 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора е концертното изпълнение на операта „Вълшебната флейта“ от В.А.Моцарт. Солисти са Евгений Арабаджиев, Николай Моцов, Игнат Желев, Дилян Близнаков, Игнат Желев, Симона Кодева, Емилия Иванова, Васо Параскева, Емилия Джурова, Петя Петрова, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Стоян Буюклиев, Биляна Славова, Мериам Шамс. Участват Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригенти са участници в Международния майсторски клас с водещ диригент Диян Савич, който се провежда тези две седмици в Операта.
История на създаването
„Вълшебната флейта” е последната опера на Моцарт. Писана е в годината на неговата смърт – 1791. Операта е в две действия, в популярната по онова време форма зигшпил, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либретото на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Волфганг Амадеус. Още щом става директор на прочутия виенски театър „Ан дер Вин”, Шиканедер възлага на композитора да напише опера върху негово либрето. За сюжет избира приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта” от книгата на Виланд „Джинистан”. Моцарт е ентусиазиран – не само че отдавна мечтае да напише опера върху немски текст, а от „Отвличане от сарая” това все не му се удава, но е и много доволен от либретото – не само защото е на немски, а и понеже в него присъства всичко, което тогавашната публика харесва: приказен сюжет с чести смени на лирични и комични сцени, епизоди, наситени със символизъм, тайнствени обреди…
От премиерата си до днес „Вълшебната флейта” е между най-обичаните и най-често изпълнявани произведения във всички световни оперни театри.