Повече депресии и по-често безсъние, ако работите от вкъщи Работата от вкъщи може да ни спести немалко от личното ни време, но крие и риск от безсъние. Оказва се, че работата извън офиса ни прави и по-уязвими към стреса и депресията. Това не е за подценяване, тъй като вече е установено, че недостигът на сън намалява продуктивността ни., съобщава БЛИЦ.
Проучването е на Международната организация на труда на ООН, чиято цел е да се установи влиянието на работата извън офиса.

От данните, които са взети от 15 страни, става ясно, че служителите са по-продуктивни, когато работят извън офиса. Същевременно обаче тази практика крие риск от по-дълги работни часове, по-висока интензивност на работата и смущения в личния живот.
Проучването прави разграничение между служителите, които редовно работят от вкъщи, тези, които са в движение и непрекъснато работят от различни места, и служителите, които делят работното си време между офиса и друго място.

Хората от всички изброени групи съобщават за по-високи нива на напрежение и стрес и за по-чести епизоди на безсъние, в сравнение със служителите, които работят само в офиса.
Недоспиването намалява продуктивността сред служителите, а също така повишава и риска от развитие на различни заболявания и смъртността.
Все пак се отчитат и ползи от работата извън офиса, сред които по-голяма гъвкавост на работата, по-добра организация на времето, по-добър баланс между работата и личния живот и повишена продуктивност. Цената, която плащаме обаче може да се окаже много висока.