Спектакълът „Марко Тотев в живи картини“ ще бъде представен на 30 март, като част от програмата на Чудомировите празници. Това е и първата за годината премиера на казанлъшките театрали. Това е авторска пиеса Николай Гундеров, който е и режисьор. Той е носител на много национални и международни отличия за литература и драматургия.
Представянето бе на 27 март повод Международен ден на театъра. Присъстваха мениджърът и продуцент на театър „Криле“ Божидар Минков и местните актьори Ирена Дунавска, Милен Вангелов и Светлана Бургазова. В спектакъла участва и актьорът Георги Атанасов.
„Това е спектакъл за фундаменталния принос на Марко Тотев във всички области на живота и за българския принцип в законите на вселената. Не бих го нарекъл документален, той е по-скоро художествена измислица. Имаме много национални герои, но в този спектакъл Марко Тотев е провидян като един интелигентен неудачник и всеки един от нас, признато или не, разполага с някои от неговите качества“, каза Николай Гундеров.
Той обясни, че се е спрял на този герой, защото това е първият български класик на неуспеха, а да бъдеш на последно място и да го задържиш е истинско постижение. „Освен извор на неизчерпаем хумор, Марко Тотев е и метафора на нашия съвременник и в известна степен е непроменлива величина на всичко, което може да се случи. Няма област, в която да не се е подписал“, каза още авторът. Режисьорът коментира, че това не е стандартната комедийна постановка, спектакълът говори за един герой чрез различни стилове и използва лекцията, беседата и конференцията, за да направи едно обобщение на Марко Тотев. По думите му постановката разчита на интелигентното присъствие и чувство за хумор на зрителя. „Измежду многото произведения на Марко Тотев публиката ще види два уреда, за които световната наука не подозира, а именно проверителят на чувства между напълно непознати лица и домашният разбивач на атоми, който може да се справи и с разбиване на коронавирус“, каза той.
Гундеров заяви, че публиката със сигурност ще получи нещо от „наследството“ на Марко Тотев. Ако и да си тръгне с празни ръце, то сълзите от смях са сигурни. Режисьорът и друг път е работил в Казанлък. Заедно печелят голямата награда с „Тримата мускетари“ на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. По-рано пък е представял в Града на розите – „Фенове“ на Емил Рахнев.