Младият и многообещаващ талант от Казанлък Кирил Кацаров представя своята първа самостоятелна изложба „Портфолио” в Музея на фотографията на 21 юни. Изложбата ще бъде и неговото порфолио за кандидатстване в Университета по дизайн в Айтховен. В експозицията Кирил ще покаже фотография, колаж, дизайн. Младият талант, който жъне успехи в различни сфери на изкуството, ще открие изложбата си в първия ден на лятото от 18.00 часа.

Кирил Кацаров навърши 18 години навръх празника на светите равноапостоли Кирил и Методий – 11 май.

Любовта му към фотография е свързана с интереса му към изкуството изобщо. Той расте в артистично семейство на художници, а неговият вуйчо е рано напусналият земния свят талантлив фотограф Драгомир Запрянов. Кирил учи графичен дизайн в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”, а голяма част от времето си посвещава и на фотографията, като снима с аналоговия фотоапарат на Драгомир.

Макар и само на 18 години, Кирил Кацаров има изяви в редица арт събития - конкурси, изложби, пленери, форуми, инициативи. Част е от семейния проект „Пътища“ – Жеравна 2018: живопис-текстил-фотография, заедно с утвърдените художници Ваня Запрянова и Росен Дончев, в Есенния салон на художниците – Казанлък, в Първия салон на казанлъшките фотографи през 2018. Има международните участия в Русия, Украйна и Гърция.

Кирил Кацаров е два пъти стипендиант на фондация “1000 стипендии”. През 2019 г. официалният сайт на италианското издание на Vogue – Италия, избра негова фотография.

„Светът на изкуството ми е познат от дете. Започнах да рисувам заедно с малките възпитаници на фамилната школа „Арт-линия“ от тригодишен. Щастлив съм с атмосферата на нашия град, известен като град на стоте художници, това вдъхновява и мотивира младите дарования на Казанлък да търсят своите пътища в творчеството“, споделя Кирил Кацаров.

Той търси вдъхновение навсякъде, защото вярва, че всичко около нас е творение в някаква форма. Затова експериментира в много посоки, чете, учи се и пробва нови техники.

В момента се е насочил в сферата на Digital Art, колажа, аналоговата фотография, модата и графичния дизайн. Занимава се и с изобразително изкуство - акварел, масло, акрил.