Два дни в Шипка плетат дантела Народно Читалище "Светлина -1861" в град Шипка организира на 24-ти и 25-и юни в двора на къща-музей “Чирпанлиева къща“ второто си обучение и първото по кене за 2023 година с майстор Йорданка Николова. Кене е дантела, която се изработва с игла за шиене и конец. Използва се за украса на покривки за легло и маса, кърпи. С тази дантела са украсени ризите, кърпите за глава, в някои райони и престилките в българската национална носия. Майсторките по кене казват, че техниката е лесна за преподаване и усвояване. Основният елемент е възел, който завързва конеца с помощта на игла, в която е вдянат.

В обученията през 2023 в Школó по занаяти “Постоянството постига идеята" са представени занаятите: ковачество, ножарство, сарачество, свиркарство, българска бродерия и кене, тъкачество, тъкане колани на кори, грънчарство и кошничарство. Пълната програма на обученията в Школóто за лято 2023, както и останалите събития от културния календар на Читалището може да намерите на линка: https://shipka.info/kulturen-kalendar-2023/.

Къща музей "Чирпанлиева къща"е обявена за Паметник на културата от местно значение през 1982 година. Къщата изгаря заедно с цяла Шипка през 1877 година и е възстановена през 1884 година от Симеон Караджов. Впоследствие къщата става известна известна като "Чирпанлиева къща", на името на съпруга на дъщерята на Симеон Караджов - Рада Чирпанлиева. Благодарение на будни шипченци и читалищни дейци, от 1972 година, къщата действа като етнографски музей и е спасена от събаряне. Колекцията, която може да се види в музея, е регистрирана към Министерство на културата през 2019 г. и включва шипченски бит и занаяти, тъкани, документи и др. Всички показани артефакти са дарения от гражданите на град Шипка.