В името на бъдещето:  женим се и в трета младост

Нова тенденция при сключването на брак в последните година и половина, наблюдават ритуалчици и работещи в казанлъшкото „Гражданско“.
Освен станалите ежедневие дневни делови подписвания на граждански брак, обикновено между младоженци за втори път, все по- често към Брачното поемат и мераклии да кажат „ДА“ за трети или дори четвърти път. Рекордьорът сред местните младоженците е почти на 80 години, който завел в Гражданското съпруга номер 4.
Не били редки и случаите при окито за подпис в Гражданското се редят младоженци на по 60 и повече или над 70 години, като средната възрасат е около 55-60 години.
При сключването на „делничните“ бракове почти няма случай на младоженци първи път, категорични са бракуващите, според които новата мода е продиктувана от съвсем практични намерения и перспективи в бъдеще. Доказателството за това бил фактът, че често сред младоженците през седмицата в Гражданското били такива, споделяли общ дом, легло и всичко останало повече от 2 или 3 десетилетия.

И в този случай, отвъд любовта, придобитото пред всичките тези години и положените усилия за него, търсили разумен, практичен и с бъдеще адресат, твърдят присътваващи на церемониите.


Желанието за бракосъчетаване след дълги години съвместно съжителство без брак, тогава когато децата вече са пораснали, или желанието човек да не остане сам и без нищо отдавна „ бие“ по точки и брой първобрачните мадоженци. Средно седмично в празничните дни, дори и в най- сватбения сезон, какъвто е лятото, не надвишават 2-3 сватби дневно, с някои изключения, докато тенденцията за делнични бракове е устойчива и се закотвя твърдо на поне 3-4, всеки делничен ден.
Има един рекордьор и с по 5-6 такива брака, с младоженци за втори или трети път.

Именно на такива бракове се дължи и ведрата в последните години местна статистика на плавно, бавно увеличаване на броя на гражданските бракове. До средата на юли тази година те са 138 от началото на годината. Толкова са били те и за същия период на миналата година.

По традиция и този юли се оказва най- сватбарски, като само за последните две съботи на юли новите семейства в Казанлъшко ще са с 10 повече. И двете събития са заявени по 5 церемонии за сключване на граждански бракове.


Две от тях ще са с известни половинки в младоженските двойки: на 29 юли ще каже „ДА“ на дългодишната си голяма любов – огнеборецът Деньо Денев, първата носителка на титлата „Мис Българка“, казанлъшката красавица Ивелина Дечева.

Лекоатлетката от Казанлък Станислава Василева също ще е булка на този ден. Тя ще сключи граждански брак с Боян Стоянов.

Сватбен ден се очертава и 26 август, със заявени до момента 4 кандидат- младоженски двойки. Септември по традиция е пълен с мераклии за женени, като голяма част от тях са работещи в чужбина или отпътуващи за там българи.


сн: Ловеч медия

През последните година и половина е налице и друга тенденция: желание за сключване на брак сред ромите, в това число и непълнолетните.
Чувствени, прозаични, породени от законови санкции или социални пируети, е продиктувано това желание, е въпрос без отговор в момента.