В Деня на туризма:  Казанлък живее в спомени от 1 до 1001 лева

Магнитчета с рози, рози като магнитчета, авторски реплики на оригинални находки от Долината на царете, оброчни плочки, книгоразделители с чудомирови герои от качествени репродукции – всички тези малки, но истински красиви спомени отнасят туристите след посещенията си в Казанлък и Долината на тракийските владетели.

Бърза разходка из града по музеи и сувенирни магазинчета в днешния Международен ден на туризма, 27-и септември, показа, че за радост казанлъшка, малките спомени, към които посяга всеки турист, когато иде където и да било, тук са красиви и далеч от всякакъв кич, в повечето случаи.

Истинска фантазия от свежи идеи се вихри на щанда на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Голямото шест - томно издание със събраните съчинения на Чудомир вече не се намира, изчерпано е, поради големи интерес. Но затова пък, второто издание на първия том от него, е налично на цена от скромните 13 лева и се вече се купува много. За разлика от музеите в Европа, където под 5 евро е трудно да намериш любимите магнитчета, по които народът буквално полудя в последно време, в дома на Чудомир всичко подобно е по 2 лева - подложки за чаши, чашка – шот със стилизиран Чудомиров образ, магнитчета, ключодържатели...Тук се продават единствено сувенири, свързани с Чудомир, точно както това е във виенския Белведере, например, където огромен шоу – рум предлага единствено нещица, свързани с Густав Климт. При това - доста скъпи. В Казанлък музеят на Чудомир предлага срещу 1-5 лева разпечатки на чудомирови репродукции с негови пейзажи. И с образите от "Нашенци", разбира се. Албум с нашенците е само 10 лева, а тук все още се намира и ценното издание на проф. Марин Добрев „Художниците на Казанлък“, което отдавна е изчерпано на щанда на Художествена галерия – Казанлък.
И на двете места се предлагат изключително популярните напоследък албуми „Обичам България“, които у нас купува мало и голямо, за да лепи стикери от българските музеи и галерии. Казанлъшката галерия предлага като свое участие в националната инициатива, стикери с изображения на Иван Милевата Ахинора и двете къщи – музеи – на Ненко Балкански и Дечко Узунов.
Стикерите са едва по 60 стотинки, но са толкова търсени, че се е случвало, посетители да си ги получават от уредниците на галерията допълнително в пощенски пратки, ако при идването им тук, вече са били изчерпани.
На арт-щанда на Галерията има и предложения за истински ценители. Тук се продават оригинални работи на казанлъшките художници и скулптори. Най-скъпата бронзова пластика е 1 100 лева, но има и по 800 лева. Работещите в общинската галерия са се постарали, естетиката тук да е на ниво. Подбират се и албумите, които се предлагат – има стойностни студии и изследвания на изкуствоведи за казанлъшките майстори на четката Иван Милев и Иван Пенков, например. Дневникът на основателя на галерията Иван Енчев - Видьо – издание, дело на четири казанлъшки културни института под редакцията на Пеньо Терзиев, се продава само за 12 лева, което в Европа е цената на едно магнитче с изображение на картина на Пикасо, примерно...Хората ги купуват, казват уредниците от галерията, купуват се също и каталогът на Художествена галерия – Казанлък – за 15 лева и малката брошурка с извадки от него – само за два лева. Ниската цена на входа в галерията и безплатните посещения по време на преминалите наскоро Европейски дни на културното наследство, стимулират посетителите да си купуват повече книги тук, казват още уредниците.
Само на метър отсреща е и щандът на Историческия музей „Искра“. Той ме изненадва с качествени художествени реплики на оригиналните артефакти, намерени през различни епохи в Казанлъшко – от праисторията през тракийската епоха, до наши дни. Те струват от 3 до 6 – 7 лева. Най-новият хит за ученическите групи тук са временните стилизирани татуси „Татуировките на тракийката“ – само за три лева. Кратки резултати от ценни изследвания за траките и маслодайната роза, публикувани в издания на общинския музей, се предлагат на български, английски, френски, руски, испански и немски език на символични за книгоиздаването цени от 4 до 8 лева. И се купуват много от туристите, казват екскурзоводите. Най-новото издание е за Лапидариума, на археолога от музея, Миглена Първин.
Тук се намира и мини-книжка с дървени корици, която разказва за Долината на розите срещу 25 лева. Рамкирани репродукции на сцените от стенописите на Тракийската гробница, дело на казанлъшки художник, вървят до 100 лева максимум. Най-много се търси 4- езичната книжка, тип луксозна пълноцветна брошура, дело на откривателя на Долината на царете – д-р Георги Китов и фотографите на казанлъшкото студио "Вифор", която е под 10 лева.

Магазинчетата за сувенири в Казанлък са препълнени

Хит там са мини - книжките – магнити, които се разлистват в изображения на казанлъшки исторически места и културни обекти – само за четири лева, сиреч – две евро. Под тази цена има всевъзможни изображения на местни забележителности. Порцеланови чаши с надпис „България – Казанлък“, също се харесват. На символична цена са даже везани в цвят маслодайни рози - българска бродерия на канава, залепена върху магнит.
По-скъпите спомени, с които човек може да си тръгне от Града на розите и тракийските царе, са авторски копия на Златната маска на Терес, открита в могилата Светицата от д-р Китов през 2004-та, керамични пана с изображения на сцени от стенописите на Тракийската гробница на Тюлбето, луксозно опаковани изрисувани ръчно бутилки с гюлов ликьор или ракия. Те се продават по няколко десетки лева.
Сапуните с вид на розов цвят, както и подобни свещи, са любими на туристите, както и традиционните мускалчета в розово масло или вода, опаковани къде в комплект с магнитче, къде самостоятелно...За козметичната индустрия на основата на розовото масло и вода, да не говорим - на практика, се предлага всичко - от стик за устни и сапунче по 50 стотинки, до истинско розово масло за стотици левове, според грамажа. А и козметиката не оставя трайни спомени, все пак, тя е за консумация.
Туристическата индустрия с марка „Казанлък“ се вихри с пълна сила, показа днешната репортерска обиколка. Обиколка в делничен ден, защото по сувенирните магазини не знаеха, че е Международен ден на туризма. За Казанлък Денят на туризма повече от век е в Празника на розата.
Тогава сувенирите с рози и всевъзможни техни изображения, ни заливат от горе до долу по улица „Искра“, често с мирис на китайски кич.
Радостното е, че в нормален ден като днешния, кичът беше пренебрежимо малък, макар гипсовите боядисани розички, грубо лепнати върху магнит или нелепите снимки на гробници по тумбаците на дървени амфори, все пак, да се виждат тук-таме. Интересно е, че ги има на странни места, като Магазин за 1 лева, например.
Най-радостното обаче е, че стилът и естетиката в гонитбата на казанлъшки туристически спомени, се налагат от културните институти в града. Казанлък го заслужава, все пак, това е именно, Градът на стоте художници. Красивото, оказва се, може да се отнесе като спомен от Града на розите и тракийските царе и за 1, и за 1001 лева.