Самарски се върна на сцената
20 години след последната си сценична изява, бившият областен председател на БСП в Стара Загора и дипломиран магистър по управление на индустрията, бивш общински съветник и кандидат за кмет на Казанлък, настоящ собственик на радио и телевизионен сайт, се върна на сцената. Като княз.
На сцената най- голямата зрителна зала на близо 800 хилядният руски град Толиати- Дом на изкуствата и културата на град Толиати. Градът, побратим на Казанлък близо 30 години.

В премиерата на спектакъла на Авксентий Цагарели „Ханума“, с режисьор Олег Ринге. Образът, в който се превъплати казанлъшкият социалист е на грузинския Княз Вано Пантиашвили. За него това е дебют на руска сцена.

В главната роля на Ханума е народната артистка на Руската федерация Наталия Дроздова, Кабато е актрисата Людмила Мурнева.В спектакъла, който се реализира по проект, участват и студенти от класа на Наталия Дроздова, оркестър с музика на живо.


сн: сн: Моменти от спектакъла и гримьорната на Самарски в театъра

Премиерата на мюзикъла бе преди броени дни, в зала, с над 1200 души публика.

„Беше истинско предизвикателство да играя с народната артистка на Русия Наталия Дроздова, с невероятно талантливи режисьор и актьори, музиканти и студенти ... казват, че съм се справил“, сподели Васил Самарски след първото представление.
И изрази надежда, че българските любтели на качествения театър ще посетят спектакъла, който ще се играе отново през септември,из цяла Русия, когато започна и новият творчески театрален сезон.
Последната роля на българска сцена на Самарски, е през 1992 година на казанлъшка сцена, в театър „188“ като Дон Бакър в „Пеперудите са свободни“ на Леополд Герш, в партньорство с актрисата Милена Найденова, Петър Янкулов и покойната актриса Марияна Вълкова.


Владетелската роля в театъра на Толиати не е първа за настоящия председател на НЧ „Искра 1860“. През 90-те години Васил Самарски е в ролята на тракийски цар във възстановката „Мистерии в Долината“, играна край могилата Голяма Косматка, по време на Дните на тракийската култура в Казанлък.

сн: С актрисите в двете главни роли-Наталия Дроздова и Людмила Мурнева

Премиерата на „Ханука“ се радва на голям медиен интерес в Русия. За нея със специален акцент на българското участие, разказва и репортаж по Руската телевизия.

Вижте го тук: