Огромно международно признание за Паметника на Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International - „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. От всички застрашени обекти в цял свят, между които парижката катедрала „Нотр Дам“, пожарите в Австралия, засегнали природното и културното наследство, разрушителните урагани в Америка и др., за корицата на изданието е избран именно Паметникът на Бузлуджа, съобщава на Фейсбук страницата си „Проект Бузлуджа“. Едноименната фондация за спасяване и даване нов живот на монумента се оглавява от младата архитект Дора Иванова, която е и основен двигател на инициативата.

“Докладът е предназначен да спаси тези места от непосредствени заплахи чрез повишаване на обществената и медийна осведоменост и насърчаване на международното сътрудничество и помощ. Той представлява спешен апел да се ангажираме и да спасим нашето наследство”, се казва в обявяването на изданието, което се публикува за девети път от 2000 година насам.

„Бузлуджа се представя за втори път, като публикуваните доклади са изготвени от нашия екип. Този път посочихме историята, социалната и художествена значимост на сградата, първите стъпки в процеса на преоценяване, както и началото на Плана за опазване и управление, по който работим“, пишат от „проект Бузлуджа“.

Изданието припомня, че през 2018 г. паметникът беше обявен от организацията „Европа Ностра“ за един от „7-те най-застрашени“ обекти на културното наследство в Европа.

Целият доклад можете да прочетете тук: https://www.icomos.de/icomos/pdf/hr20_2016_2019.pdf