"Модерно е да се чете"

„Базар на книгата” и дарителска кампания „Модерно е да се чете” са две паралелни събития, които са нов момент в предстоящите Празници в Долината на тракийските царе. Инициативата се осъществява с участието на издателствата „Хелиопол”, „Инле”, АНДАРИ – Анатолий Радев, Дария Василева, Теодор Николов. Събитията ще се случват пред Музея на фотографията в дните от 01.09 до 04.09., включително, от 10:00 до 18:00 ч. На 03.09 организаторите са предвидили среща – разговор по проблемите на четенето с участието на ОБ „Искра”, ЛХМ „Чудомир”, литературен клуб „Светлини сред сенките” и всички, които имат отношение по темата.

Общинска библиотека „Искра” ще се включи и с други инициативи в богатата и разнообразна програма на празниците, организирани от Община Казанлък.

Старт дава арт ателието на открито „Древен свят”, на 27.08 от 17:30 ч. пред Тракийската гробница. В тях ще се представят тематични книги, енциклопедии с илюстрации за живота и бита на траките. Децата ще имат възможността да демонстрират умения за оцветяване, да рисуват върху керамични съдове, да изработват авторски накити.

На 01.09 от 10:00 ч. в Отдел „Изкуства” на библиотеката ще бъде представен документалният филм „Тайнството на траките”. Автор на сценария е проф. д.и.н. Валерия Фол – носител на наградата на името на проф. Александър Фол за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране .

На 03.09, от 10:00 ч. предстои „Светът на траките” – фотосесия за деца пред Лапидариума на ИМ „Искра”. За декор ще служат пана със сцени от живота на траките. Участниците ще имат възможност да демонстрират облеклото и накитите на траките. Ще бъдат представени и макети на бойно снаряжение.