Казанлъшки художник създаде над 200 квадрата пано по Чудомир

Огромно пано с размери 16 на 14 метра, представляващо една от емблематичните Чудомирови творби – „Нашенци”, създаде казанлъшкият художник Михаил Вълчев. Рисунката заема 224 квадратни метра площ, а спрямо оригинала е в мащаб близо 1:2500, изчислява младият художник. Работата му е отнела общо 20 дни – 10 дни за планиране и 10 дни за самото рисуване. Прекрасното пано вече е готово и се вижда от много места в центъра на Казанлък, защото е върху източната фасада на новопостроена 7-етажна сграда на ул. „Иван Вазов”.

Талантливият възпитаник на Художествената гимназия е започнал да рисува „Нашенци”-те от 7-ия етаж и завършва паното на 5-ия етаж. Използва художествената техника air brushing – аерография. Заедно с образите на популярните Чудомирови герои, изписва и негова мисъл: „Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито веднъж”. Приел е поканата на строителния предприемач Георги Георгиев и за много кратки срокове е изпълнил поръчката.

„Досега не бях се качвал да рисувам на такова високо скеле - споделя авторът на паното. - Това е най-голямата рисунка, която съм правил”. А в неговата творческа биография има десетки – още от ученик работи с художника Пламен Сираков. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 2006 година. Ориентира се към техниката еър брашинг, рисува по фасади на сгради, в заведения – отвън и отвътре, в частни домове, автомобили, мотори. На година прави по 7-8 рисунки, като определено обича големите проекти. Чудомирови герои е пресъздавал много пъти, дори и в други градове присъстват казанлъшките зевзеци от миналия век, например в Гоце Делчев.


Михаил Вълчев споделя, че си е купил всички дигитализирани варианти и фотографии на творбите на Димитър Чорбаджийски. Опознал е добре рисунъка му, затова внушителното с размерите си пано в Казанлък е направил изключително бързо.

Творбата на талантливия художник идва като дар за качанлъчани в годината, когато се навършват 130 години от рождението на Чудомир. А до началото на празниците, посветени на уникалния творец, остава точно един месец.