Ивановци държат челото в именника на казанлъшките депутати

Ивановци държат първенството сред имената на казанлъшките народни избраници през годините. Иван Дочев е един от „бащите“ на сегашната българска Конституция, той е народен представител във Великото Народно събрание 1990-1991-ва година.

Дочев бе кандидат за кмет, загубил достойно битката в Казанлък при изборите през 2003-та година, спечелени за пръв път от Стефан Дамянов. Дочев тогава бе подкрепен от казанлъчани, които настояваха за алтернатива на Дамянов. Дочев е доктор на икономическите науки, има собствен бизнес, най-много обича да чете, живее в Крън, където сам признава, че се опитва да съжителства отблизо с природата, вероятно и поради това, в личното си стопанство, бившият велик депутат, отглежда огромната част от продуктите за прехрана на семейството, в екологични условия. Дочев има за близки приятели видни личности от културните среди на България – като Антон Дончев и Иван Гранитски, два образа на Дон Кихот красят работния му кабинет. Наскоро Дочев води първата сесия на новия казанлъшки общински съвет, в качеството си на доайен сред местните старейшини, но скоро след това подаде оставка като съветник. Дочев бе част от групата „Експерти За Казанлък“.

Друга ярка фигура в общественото пространство на Казанлък, депутатът от 38-то Народно събрание, Иван Иванов, също празнува днес. Освен с приноса си към развитието на казанлъшката оръжейница „Арсенал“, Иванов се помни в града, а и в цялата страна, подобно на Дочев, като човек с ярка собствена позиция, която отстоява безкомпромисно. Той също остава в историята с една оставка – напускането на БСП, където членува още от времето на БКП, цели 35 години. През 2005-та година, Иванов хвърли партийния си билет с мотивите, че това е трудно, но логично взето решение, породено от прости, лични мотиви, свързани преди всичко с политиката на БСП на местно ниво, тогава управлявана от друг Иван – Гороломов. Иванов е успешен бизнесмен, близък по идея с групата около партията на Татяна Дончева.

Самият Гороломов Иван, също записа един мандат депутатстване в 40-то Народно събрание. Като депутат, той отиде след като водачът на областната листа на социалистите през 2005-та, Емилия Масларова, стана социален министър. Гороломов беше член на Комисията по сигурност в Народното събрание, вносител на редица законодателни промени. Като кмет Гороломов имаше „късмета“ да управлява Казанлък в едни от най-тежките години на новата му история – от 1995-та до 1999-та, когато беше заменен от Стефан Дервишев. Гороломов беше и председател на Общинския съвет близо две години, докато стана депутат. През това време председателстваше и местната организация на БСП, която отстъпи по-късно на Александър Минчев. След загубата на местните избори за кмет през 2011-та година, когато партийния кандидат Васил Самарски отстъпи пред сегашния кмет втори мандат - Галина Стоянова, Гороломов излезе от активната политика. В момента работи в София.
Д-р Ваньо Цонов остава единственият „син“ депутат от Казанлък в годините на прехода. Той беше част от състава на 36-то Народно събрание, избран от листата на Обединените демократични сили, които сформираха правителството на Иван Костов. Към момента, д-р Цонов не се занимава активно с политика, по симпатиите му към синята идея не са отминали. Той ръководи собствен бизнес, свързан с атрактивен четиризвезден СПА-комплекс край село Ягода. През миналата година, д-р Цонов оглави местен комитет „Казанлък – университетски град“, част е и от екипа на местния патриотичен комитет „Васил Левски“.