Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица“ към НЧ „ Възродена Искра“ представи Казанлък и България в 49-то издание на Международния фолклорен фестивал „ Роза от Молдова“ в град Яш, Румъния.

В рамките на три фестивални вечери ансамбълът представи българския фолклор с песни и пиеси на Коста Колев, Живка Клинкова, Константин Шопов, Филип Кутев, Димитър Гайдаров и други.

Ансамбловите изпълнения и тези на солистите бяха посрещнати с интерес и въодушевление по време на концертните участия и дефилето на формациите, участващи във фестивала, по централните улици на град Яш.


В „ Роза от Молдова“ взеха участие 13 фолклорни формации от Източна Европа. Организатори на фестивала са Съветът на окръг Яш, Центърът за опазване и насърчаване на традиционната култура в Яш, в партньорство с Община Яш и Студентски дом на културата - Яш.За участието си във фестивала „ Гъдулица“ бе удостоена със специален диплом за съхраняване и популяризиране на световна сцена на традиционната българска култура – българския музикален и песенен фолклор. Изпълненията на ансамбъла, както и на останалите фолклорни формации участващи във фестивала бяха излъчени по Румънската национална телевизия и Румънското национално радио. Специални гости на фестивала „ Роза от Молдова“ бяха редица изтъкнати румънски фолклористи, музиканти и представители на Международната организация на фолклорните фестивали и народни изкуства – Румъния. „ Надявам се, че това е само началото на нашите творчески контакти. Вашите изпълнения завладяха сърцата, както на румънската публика, така и на официалните гости на фестивала“, каза проф. Юрий Левчик, член на международно жури на редица международни фолклорни фестивали по света.„ Това участие бе първото международно за Ансамбъл „ Гъдулица“ извън пределите на България и в този смисъл то е знаково. Имаме уверението, че формацията ни ще продължи участие в тази верига от световни фестивали, като следващото представяне ще бъде в Италия“, каза художественият ръководител на ансамбъла Димитър Гайдаров. Той изрази благодарността си към Община Казанлък и НЧ „ Възродена Искра“ за оказаното финансово съдействие при осъществяване на турнето, както и на фирмите дарили средства за пътни разходи – „ Кумакс – Инвест“ – ЕООД, „ М + С Хидравлик“- АД, Нова Ф – 49, Автосервиз „ Мончев – 90“ и на народния представител Борис Кърчев.


Правото си на участие във фестивала „ Роза от Молдова“ в Яш ФА „ Гъдулица“ получи, след като му бе присъдено най-високото отличие „ Гран При„ в седмото издание на Международния фестивал на изкуствата „ Морска перла“ в град Ахелой“ и бе селектиран за участие в румънския фестивал.