Завършила е „Икономика на съобщенията“ в УННС, „Бизнес администрация“ в Нов български университет и „Управление на човешките ресурси“ в Пловдивския университет. С трите си висши образования Маргарита Папукчиева допълва семейния образ на една от емблематичните казанлъшки фамилии - Папукчиеви. За семейството и неговите впечатляващи интереси, развити на професионално ниво в различни области като история, хералдика, нумизматика, филателия, екслибриси може да се говори дни и нощи наред. За Маргарита – също. Защото освен, че е завършила три университета, тя никога не е спирала да развива едно свое любимо хоби – филателията. На провелото се наскоро в София Общо събрание на Съюза на българските филателисти, което е с ранг на конгрес и се провежда веднъж на 5 години, Маргарита Папукчиева бе един от двамата делегати от Казанлък.

Колекционерската й страст датира от ученическите години. През 1974-а участва в Световната младежка изложба “Младост ‘74” и печели сребърен медал – за нейната тийнейджърска възраст тогава това е най-високото отличие във филателията. На този форум участват 189 експоната на филателисти от 52 страни. Колекцията, с която се представя, е „Първият български камион“ – първата марка е от 1951 година, а след като през 1952 година е въведена най-мащабната и скоростна парична реформа у нас, марката се появява в различни варианти и с различни печати върху нея, докъм 1957 година, когато излиза от употреба. Именно изложбени експонати от тази колекция носят високото отличие на Маргарита още в ученическата й възраст.

След това Маргарита Папукчиева прави колекцията „Първият български трактор и валяк". Във века на свръхмодерните технологии и цифровизацията тези заглавия стоят някак си странно и демоде. Но именно в това е тяхната ценност. Днес вече единствено колекционери притежават такива марки и само колекционери могат да оценят тяхната истинска историческа и филателна стойност.

Маргарита Папукчиева работи по своите колекции години наред, като едновременно с това участва с експонати в редица национални, европейски и световни изложби. Печели награди, включително и най-високите възможни отличия в областта на филателията. С английското си чувство за хумор споделя, че има един куфар с медали. А откъм сериозната страна на нещата – нейните колекции са реализирани идеи, оценени от специалистите и базирани върху обширни познания, четене, кореспонденция с цял свят, контакти с колекционери и любители, както и чисто практически умения да се различава оригинала от фалшификата.

Преди две години Папукчиева дарява на Община Казанлък своя сбирка от пощенски пликове, свързани с Казанлък – Празникът на розата, връх Шипка, Паметникът на Бузлуджа и ред други теми. Илюстрованите пликове, освен че са интересни като графично оформление, проследяват историята на града и региона десетилетия наред, което ги прави истински ценни. Не е трудно да се досети човек, че идеята за валидиране на марка, посветена на Фестивала на розата в Казанлък, идва от семейство Папукчиеви, които са наясно със значението на едно такова издание. Марката е заложена в тематичния план за издаване на пощенски марки, пощенски продукти и специални пощенски печати на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2017 година.


Един от учредителите на Съюза на българските филателисти е Стефан Велтов от Казанлък


На 31 март 1893 г. неколцина ентусиасти учредяват в Пловдив първото филателно дружество в България.

Първата филателна изложба у нас, организирана през 1930 г., се е състояла на партерния етаж на издателството на Христо Г. Данов в София. През 1937 г. е основано филателното дружество в Казанлък, както и филателните дружества в Горна Джумая, Стара Загора, Видин, Пазарджик и Велико Търново.

На 16-17 юни 1938 г. е проведен Учредителният конгрес на Съюза на българските марколюбителски дружества. Един от учредителите на съюза е Стефан Велтов, който не е родом от Казанлък, но неговият живот, трудовата му дейност и филателна страст преминават в града на розите.

От 26 октомври до 1 ноември 1947 г. в София е организирана първата международна филателна изложба у нас. Издадена е пощенска карта и е използван специален печат. През 1948 г. кооперация “Пощенска марка” издава първите официални карти-максимум с марките от поредицата “Заслужили поети и писатели”. През тази година се организира в София и първата максимафилна изложба. Това е втората изложба в света след тази в Дижон, Франция. Първата национална филателна изложба “София 64” се е състояла от 3 до 18 октомври 1964 г. Участват 68 експоната, разположени върху 260 изложбени табла.

В първия в света конкурс „Мис Филателия” победителка е красивата Жермен Константинова, която получава титлата по време на Световната младежка изложба "Младост ’74" в София.

България е домакин на три световни филателни изложби, на две световни младежки изложби, две европейски и на общобалкански изложби. В историята на Съюза на българските филателисти 13 са неговите председатели, последният от които е Спас Панчев, избран през 2003. Почетни председатели на съюза са Симеон Сакскобургготски и Иван Славков.

В Казанлък на 7 октомври т.г. официално бе пусната в употреба новата пощенска марка в блок и специален печат на тема „100 години от създаване на „Велик е нашият войник“ – химн на Българската армия“. Събитието бе по случай празника на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100 години от създаването на химна на Българската армия – бойния марш „Велик е нашият войник“.

През юни 2017 година се очаква валидирането на пощенска марка и илюстрован плик със стандартен знак „Фестивал на розата в Казанлък".