Изключителният Чарли Чаплин е казал „Ден без смях е загубен ден”. Шегата и смехът са най-доброто безплатно лекарство, което лекува тъгата, лошите мисли, лошите мигове. Всеки от нас обича да се шегува и да се смее, но един ден в годината със смеха и шегата се забавляват всички – и малки и големи, и деца и възрастни, и хлапета и сериозни делови хора. Този ден е 1 април – Денят на хумора и шегата.
Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на приятелите си.
За произхода му има най-различни предположения и нито една официално призната или научно доказана теория. Защо е избран точно той, едва ли някой може да каже. Пък и едва ли е и нужно. Просто такава е традицията. Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят даже още в Древния Рим, където е съществувала традиция за шегаджийски закачки на пролетното равноденствие. Част от закачката, например, била слугите да командват господарите или децата да командват родителите си „на шега“.
Ние пък в България си имаме специален, уникален и неповторим Дом на хумора и шегата в Габрово, който е единствен в света и е посветен точно на този ден. При това на 1 април всяка година той отбелязва своя рожден ден с весела празнична програма.


Музеят е открит на 1 април 1972 г. и е наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на град Габрово – българската столица на хумора. Днес е международен културен център, който успешно обединява в едно чертите на музей и на оживена галерия, където си дават среща образци на съвременното хумористично и сатирично изкуство от цял свят. Мотото на музея е:
„Светът е оцелял, защото се е смял“.


Сградата на Дома на хумора и сатирата е построена върху основите на стара кожарска фабрика и днес обхваща 10 изложбени зали с обща площ 8000 кв. м., което го прави един от най-големите музеи в страната.
В музея туристите се посрещат от екскурзовода с поздрава „Добре дошли и отишли” – типичен габровски поздрав. Един анекдот казва, че габровската домакиня винаги си изпраща гостите до вратата, за да е сигурна, че са останали доволни, но и че няма да се върнат.
В постоянната експозиция „Корените на габровския хумор“, с която започва обиколката, са представени най-известните габровски анекдоти, илюстрирани от големия български карикатурист Борис Димовски.
Близо до входа на експозицията ви приветства символът на Габрово – черната котка без опашка. Една местна шега гласи, че габровци режели опашките на своите котки, за да излизат по-бързо от стаята и така да се губи по-малко топлина през студените зимни месеци. Това, разбира се, е само шега и никой габровец не е отрязал опашката на своята котка.
На централно място е изложена картината на художника Ради Неделчев, изобразяваща друг габровски символ – голямото яйце с кранче. Габровските домакини били толкова икономични, че им се свидело цяло яйце за застройка на чорбата. Само на празник са слагали по цяло яйце. Габровската икономия и пестеливост е пословична и често се използва като епитет за много стиснати и свидливи хора.


Изключително забавни са т.нар. габровски сувенири – чаши-половинки за кафе и чай, чаши за неканени гости, чаши за мъже с мустаци, габровска халба за бира с двойно дъно, за да се сипва по-малко и др.
В музея могат да се видят още много забавни неща и габровски „патенти”. За децата има създадена специална развлекателна зала – „Планета Габрово“. Тук децата могат да се забавляват, да тичат и играят и да пипат експонатите.
В единствената в света „Виц Банка“ всеки посетител може да остави своя любим виц.
Няма човек, който да е посетил Дома на хумора и сатирата в Габрово и да излезе сериозен. Така може само да влезе, но на излизане лицата на посетителите са грейнали, със сувенири в ръце – скъп спомен от Музея и, разбира се много важна констатация –
„Да, светът е оцелял, защото се е смял“!
Пошегувайте се днес, на празника, но не забравяйте - и през другите дни в годината всеки от нас има нужда от смях, шега и веселие…