Деца на арсеналци ваят бижута от естествени цветя

Инженер и финансистка "запечатват" красотата на природата в ювелирни изделия


Той - бакалавър, а съвсем скоро и магистър от Лесотехническия университет в София. Тя - бакалавър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Брат и сестра Веселин и Моника Мечеви. Водолей и Близнаци. Деца на арсеналци, избрали сериозните и строги професии на инженер-лесовъд и финансов експерт. Но с едно общо влечение към красотата и изяществото, което природата сътворява всеки миг. Било то в цвете, клонка, парче дърво, в капка вода от планински ручей, в морска мида или заплетено във водорасли раче.

Първа започва Моника. В къщата на Енина, където живее четиричленното семейство на Славка и Борис Мечеви, дворът непрекъснато цъфти. От ранна пролет до късна есен. Всякакви цветя, във всички цветове на дъгата. Запленена от тази красота, Моника започва да подрежда цветята като украшение, но желанието й е да ги съхрани във времето. Да са като току-що откъснати и в същото време да бъдат бижута. На помощ идва Веселин. От малък той прави различни неща от дърво. Като студент в Лесотехническия университет познанията му за дървесината и за различните материали, които могат да се ползват, са големи. Затова решава, че може да експериментира със специална смола, която да запази цветчетата в блясъка на тяхната свежест, да останат здрави, дълготрайни и напълно съхранени в естествения си вид.

Двамата започват да правят пръстени и колиета от живи цветя, обработени по технологията на Веселин. Като любител на дървото, от една страна, а от друга – като професионалист инженер-лесовъд, той познава качествата на различните видове дървесина. Експериментира с комбинации дърво - цветя, които се оказват изключително сполучливи и се превръщат в уникални бижута. Колиета, пръстени, брошки, сувенири. Изцяло ръчно изработени, фини и с невероятни комбинации от цветове и форми. Купуват се от всички и за всякакви поводи – съвсем наскоро мъж е купил едно от последните бижутата на Моника и Веселин за годежен пръстен. Все по-често хората избират цели комплекти от колие, обеци и пръстен.

Наред с ученето, Моника и Веселин работят по специалностите си. Освен това, те не пропускат нито миг свободно време да не излязат сред природата. Там се зареждат – покрай бистрите ручеи и езера, горските цветя, стръмните планински пътеки и тишината. Спортуват активно – планинско колоездене, стрийт фитнес, а Моника допълва спортните си занимания с народни танци и зумба. Веселин пък е ревностен почитател на българския фолклор. Бързо напредва в уроците по гайда. От няколко години заедно със свои приятели, също запалени любители-гайдари, са част от неповторимото преживяване, което става на гайдарското надсвирване в емблематичното родопско село Гела. Тази година народният събор там ще бъде на 5 и 6 август и Веско отсега се стяга за този празник.

Моника и Веселин Мечеви са завършили Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. След като взема държавния си изпит в УНСС, Моника вече е бакалавър по финанси, но още по време на следването си работи като младши експерт по финанси в столицата. Веселин е завършил специалността „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет и наскоро е приключил и е предал за защита магистърската си работа на тема „Стопанисване на горите“.

И братът, и сестрата, които имат 3 години разлика във възрастта, но са близки по интереси, предпочитания, хоби и идеи като същински близнаци, ще продължат да работят по основните си професии. А това, което прави още по-силна връзката помежду им, е изкуството от едно цвете и парче дърво да направиш истинско ювелирно изделие. При това неповторимо.

„Ние се разбираме много добре и се допълваме - казва по-малкият участник в този артдует – Моника. – В целия процес на изработването на бижута от цветя всеки от нас си има своето място. В началото беше един експеримент, но като видяхме, че бижутата стават все по-хубави и по-хубави, харесват се на хората и винаги ги изненадваме приятно, продължихме напред. Днес правим много нови неща, непрекъснато търсим нещо различно. Може един ден това да ни стане основно занимание, но засега е само хоби, което ни зарежда и ни дава баланса в напрегнатите делници. Стараем се много и резултатите ни радват”.

„Аз си мисля, че от градината ни в Енина тръгна този огромен интерес и на двамата към естествените бижута. Имаме много цветя, а аз най-обичам рози – различни по цвят и ухание. Затова и първите им бижута бяха с розови цветчета“, споделя майката на двамата новатори Славка Мечева. Тя подкрепя децата си в това начинание, още повече, че вижда как влагат душата си, цялото си старание и умения в това своеобразно изкуство.

Борис, Моника, Славка и Веселин Мечеви /отляво надясно/


Иначе, Славка и Борис Мечеви от Енина са твърдо арсеналски кадри. Веднага, след като завършват средното си образование в Механотехникума „Цвятко Радойнов“ в Казанлък, сега ПГ „Иван Хаджиенов“, и двамата започват работа в „Арсенал“. Славка има 34 години трудов стаж в завода, а Борис вече е навъртял 36. В момента тя работи като окачествител в Завод 1/400, а той е настройчик на металорежещи машини с цифрово-програмно управление в Завод 1/300.


Задружното арсеналско семейство от сърце се радва на успехите на своите деца и се надява, че това, което правят от естествени материали – цветя, дърво, смола, раковини, е един начин да се запази природата. Макар и в едно миниатюрно бижу, което грее с топлината на лятото и слънчевите лъчи или със строгостта на зимата, със синьото на морето или със спокойствието на зелената трева. Но винаги носи посланието на истинската и неподправена красота.