Под заглавие "Българските розотърговци: Родовата памет на Казанлък" в парк "розариум" е подредена изложба на открито, съдържаща фотоси на четири казанлъшки розотърговски фамилии - Папазови, Шипкови, Орозови, Христови. Техен съвременник остава в историята с коментара: „Цените на розовото масло винаги се определят в Казанлък”.

На събитието присъстваха представители на фамилия Лисичарови, наследници на известния розопроизводител Еньо Бончев. „Гордея се, че не просто възстановихме традицията на повече от век, на най-старата технология за розопроизводство, завещана ни от моя прадядо Еньо Бончев, но и я разширихме“, сподели Филип Лисичаров.

Фирмата на Папазови остава като първоосновател, според различни източници - през 1820 или 1858 г…. През 1873 г. на изложението във Виена розотърговската къща „Дончо Папазов и синове” печели два златни медала, а три години по-късно, отново златен медал на изложението във Филаделфия. Домът на Папазови е терен за първите преговори между руския щаб и турските пълномощници за изготвяне на проекта на Санстефанския мирен договор.Димитър Папазов играе важна в събитията около и след Съединението на България и остава в историята като влиятелен индустриалец и меценат.

Фамилия Шипкови в годините около Освобождението на България изпреварва постиженията на Папазови и се превръща в най –големия розотърговец. На изложението в Париж през 1889 г. представят в собствена витрина с 19 вида масла, а през 1893 г. в Чикаго показват вече 51 вида масла.В най–бурните години на 19 век българското розово масло се превръща в символ на качество, а Шипкови – в световна марка. Тодор Шипков пътува до Америка цели 42 пъти, налага директното излизане на международния пазар, безпосредници. Два пъти участва в народни събрания на България.

Отличителен знак на видните казанлъшки розопроизводители били техните домове. Къщата на Шипкови е сред архитектурните емблеми но града.През първата половина на 20 век тя е сред най – внушителните сгради в България, център за срещи със знатни особи, там отсяда през 1908 г. отсяда и цар Фердинанд.

Розотърговската къща на Христо Христов е създадена през 1865 г. Фирмата се утвърждава бързо в стопанския живот на Казанлък и страната и печели множество награди. Като френски възпитаник Христо Христовосновава „Алианс франсез”и така превръща Казанлъкв център на франкофонията у нас. В периода 1878 – 1890 г. яркият общественик и патриот е пет пъти общински съветник. За Съединението на България осъществява многократно дипломатически мисии за собствена сметка в Западна Европа, депутат в няколко народни събрания, кмет на Казанлък. В неговия дом всяка година по повод 3 март гостува цар Фердинад.

През 1864 г. е основана розотърговската къща „Петко Иванов Орозов и синове”. Тя изгражда собствена материална база, с голяма розоварна и три чифлика с над 1600 дка земя. Контактите на розотърговеца са свързани с Англия, Италия и Франция. Печелят златен медал от изложението в Лиеж през 1905 г. и голямата награда на изложението в Лондон през 1907 г.
Експозицията проследява и началото на 20 век, когато са създадени розотърговските къщи „Костадин Минчев и Георги Кечеджиев”, „Лальо Колев”, „Христо Пантев”,”ЯнкоГерганов, Еньо Хаджибончев.

Събитието е част от 120-ия Празник на розата в Казанлък, организиран от Община Казанлък. Идеята за нея бе дадена на заседанието на Съвета по туризъм към Община Казанлък през м. декември 2022 г. от главния редактор на в. "Трибуна Арсенал" Юлия Младенова. Реализацията на експозицията е един изключително ценен елемент в богатата панорама на тазгодишните празници, посветени на маслодайната роза, които вече имат 120-годишна история.

На 29 май 2023 г. експозицията ще гостува на депутатите в 49-то Народно събрание на Република България.