Това е рецептата за победа на утрамаратонеца от Казанлък Ради Милев. Само че тя не е пълна, защото към нея той прибавя още две много важни съставки – да имаш до себе си любим човек и възможността да правиш това, което обичаш.

Ради Милев отдавна е емблема на Казанлък по отношение на спорта, което задължително включва издръжливост, упоритост, амбиция да си сред първите, последователност, воля и още ред изключителни качества. Едно от тях е неговото огромно родолюбие. Той никога не пропуска да развее националния флаг по време на своите участия в състезания. А на такива забележителни дати като 19 февруари, 3 март, по време на юлските чествания на Хаджи Димитър и неговите четници той винаги бяга с българското знаме в ръка.

И сега, за поредна година, Ради показа своята сила в маратонското бягане, а когато си прехвърлил 70-те постигнатите резултати стават още по-впечатляващи и респектиращи. През месец май тази година той бе единственият представител на България, който участва в 6-дневния маратон за Световната купа в Балатонфюред, до езeрото Балатон, Унгария.

Въпреки лошото време, непрестанен дъжд и вятър, в конкуренция със световния елит Ради Милев спечели първото място в своята възрастова група. Той обвързва символично своите 71 години с пробяганите от него 711 километра. С това българинът постави нов световен и абсолютен национален рекорд, а в общото класиране зае 8-о място. Казанлъшкият ветеран в дългите бягания сподели, че не класирането е била целта, а постижението в неговата група, което е факт.

По време на своята среща с кмета на община Казанлък Галина Стоянова Ради е донесъл последните си отличия, информира общинският пресцентър. Сред тях е бил и много ценен за него подарък – медал от колега маратонец, вписан като рекордьор по бягания в Книгата на Гинес с пробягани над 700 маратона, 366 от тях за една година, която била високосна. Това е полякът Ришард Калачински, който е подарил на Ради Милев собствения си медал за постижения в ултрамаратона. Жестът на своя колега казанлъчанинът определя като „изумителен“.

Ултрамаратонецът е благодарил на кмета за подкрепата и е споделил своите бъдещи планове. Предстои му участие в Поликоро, Италия, където Ради Милев иска да подобри собствения си рекорд за 48-часово бягане. И трите рекорда, поставени досега, са негови.