"Мила Родино“ в Киев на Европейското по художествена гимнастика

Идва нова смяна в българската художествена гимнастика.
25 години са изминали от последната титла, която бе завоювана при девойките в художествената гимнастика от Теодора Александрова през 1995 г. в многобоя и финалите на обръч.
Четвърт век по-късно девойките Стилияна Николова и Ева Брезалиева завоюваха пълен комплект медали на финалите на уредите на Европейското първенство по художествена гимнастика в Киев, Украйна, завършило вчера, 29 ноември. Стилияна спечели европейската титла на лента и със сълзи на очи пя „Мила Родино“ при издигането на българския трибагреник. Тя допълни титлата си с още един медал – сребро на топка. Ева Брезалиева завоюва бронз на въже и се нареди четвърта на бухалки.
Двете момичета от отбора по художествена гимнастика посветиха медалите си на българските лекари, които са в първите редици в борбата с коронавируса.
Изключително доволна от тяхното представяне остана старши-треньорът на девойките от националния отбор Валентина Иванова: „Нещата се получават, когато вярваш в това, когато си си поставил истинска цел. Това е страхотна екипна работа, зад която стоят много хора… Талантът се вижда, носиш го в себе си, заложен е. Въпросът е да го развиеш. Момичетата бяха страхотни, но тази страница е вече затворена и отваряме нова. Следва смяна и усложняване на композициите, за което се изискват търпение, работа и любов…“
При жените очакванията бяха свързани с представянето на Боряна Калейн и Катрин Тасева, които заеха съответно четвърто и седмо място в многобоя.
Ансамбълът при жените беше лишен от участие заради дадени положителни проби от коронавирус на някои от гимнастичките.