Казанлъшки шахматисти завоюваха купа, злато и бронз в Национален турнир


ШК „Казанлък 21” ще бъде домакин на Национален детски турнир по шах

ШК „Казанлък 21" стартира 2020 година в шампионски стил - така, както изпрати и старата 2019 година. 7-годишната Християна Кирилова завоюва Купа и златен медал при момичетата до 8 години на провелия се в София шахматен турнир Национална купа за деца - Мемориал ,,Йордан Стойнов". В същата възрастова група при момчетата до 8 години бронзов медал спечели 6-годишният Георги Стефанов.

Състезанието се проведе на 4 и 5 януари 2020 година в столицата и събра талантливи малки шахматисти от цялата страна. Казанлъшките състезатели бяха водени от техния треньор и ръководител на клуба FIDE майстора Петранка Драганова.

„От тази година едни от най-успешните възпитаници на ШК „Казанлък 21” Симеон Дичев и Калина Шипкова се качват в по-горна група, съответно до 12 и до 10 години, което при първи старт за годината се посрещна с лек стрес”, сподели Петранка Драганова след приключване на турнира. - Но при силната конкуренция на децата от ЦСКА, „Славия”, "Анпасан", "Ивис" и други софийски клубове, както и на тези извън столицата, само на точка от звездната тройка, 9-ото място на Симеон и 7-ото на Калина подсказват, че те отново ще са едни от водещите при състезателите и в новите възрастови групи”

Отличен старт и за Георги Щерев, който се класира 8-и при момчетата до 10г. При 10-годините момчета, малко по-назад изостана Рустислав Тодоров, който също премина в по-горна група тази година, където е по-тежко и резултатите се постигат по-трудно. Групата на момчетата до 12 години е ново предизвикателство и за Емил Христов.

„Това е само началото на тази година и аз вярвам, че всички ще наберат скорост в следващите състезания и отново ще са главни претенденти за медали”, допълва Птранка Драганова.

През 2020-а ШК „Казанлък 21” навършва 20 години, което е повод рожденият ден да бъде подобаващо отбелязан. В тази връзка Клубът планира да организира и проведе голям Национален детски турнир в средата на месец февруари.